Državni zbor konstituiran, njegov predsednik je Brglez

© Borut Krajnc

Čeprav je bilo o poslanskem mandatu Janeza Janše veliko ugibanj, se je na koncu uresničilo, kar je napovedal odhajajoči predsednik DZ Janko Veber. Izvoljeni niso ugovarjali rezultatom volitev in so potrdili vse mandate. Za novega predsednika državnega zbora je bil imenovan Milan Brglez. Več>>

Poslanec Janša, ki je lahko v državni zbor iz zapora Dob prišel brez spremstva, je v času premora med konstitutivno sejo nagovoril množico simpatizerjev iz Odbora 2014. Ti so pred parlament prišli poudarit, da je primer Patria in obsodba Janše zaradi korupcije konstrukt, predsednik SDS pa da je zagotovo upravičen do poslanskega mandata.

Janša je med drugim dejal: »Ta hiša, ki se zida po volitvah, je hiša, zgrajena na pesku, ta pa ne more dolgo obstati in biti varen dom za nekoga. Vsi, ki smo tu zbrani, želimo zgraditi hišo na trdnih temeljih. To so lahko spoštovanje človekovih pravic, neodvisno sodstvo in poštene volitve.«

© Borut Krajnc

Matjaž Hanžek, ki je v državni zbor prišel skupaj z drugimi poslanci Združene levice, je opozoril na nesprejemljivo dejstvo, da imajo poslanci več pravic od ostalih državljanov: »Za vsako zaposlitev v državni upravi je namreč potrebno potrdilo o nekaznovanosti, medtem ko nekdo, ki je bil obsojen na zaporno kazen, zdaj mirno sedi v državnem zboru«.

Kot dodatna protiutež podpornikom Janeza Janše se je pred parlamentom pojavila protestivalovska smrt, ki je s podporo večine prebivalcev Slovenije pred dobrim letom pomagala zrušiti njegovo vlado.

© Borut Krajnc

V državnem zboru je sicer novoizvoljene še pred potrditvijo mandatov nagovoril predsednik republike Borut Pahor. Med drugim je dejal, da »bo za uspešnost tokratnega mandata najpomembnejša okoliščina splošno politično vzdušje. Če bo to konstruktivno, bodo vsi problemi lažje rešljivi«.

Od Jožeta Tanka je kmalu dobil poduk, kaj konstruktivnost pomeni za SDS. Tanko je predlagal prekinitev ustanovne seje, ker v mandatno-volilni komisiji ni bilo predstavnikov SDS, čeprav so se v stranki sami odrekli imenovanju predstavnikov v delovnih organih državnega zbora.

© Borut Krajnc

Pahor je kasneje sprejel predstavnike Odbora 2014, ki so mu izročili peticijo, s katero so ga pozvali, naj privzdigne glas, ko prihaja do zlorab pravosodja, je poročala STA. Aleš Primc je po sprejemu pri Pahorju zbranim prenesel njegovo sporočilo, ki da se glasi: »Vsi živimo v državi, v domovini pa živimo samo, če jo jemljemo za svojo; vsi si moramo prizadevati, da bi živeli v domovini.« Po Primčevem mnenju je Pahor s tem veliko povedal in so mu zato hvaležni.
Lahko pa Pahorjeve besede razumemo tudi kot kritiko Odbora 2014 in kot podporo Protestivalovcem.

© Borut Krajnc

Korak k stabilizaciji političnega prostora in vzpostavitvi odgovorne politične kulture naj bi bila sicer izvolitev Milana Brgleza za predsednika državnega zbora. Vsaj tako je dejal Miro Cerar, ko je obrazložil, zakaj je stranka za "prvega med enakimi" predlagala profesorja s Fakultete za družbene vede.

© Borut Krajnc

Prepričan je, »da bo Brglez s svojim znanjem in modrostjo pomembno pripomogel pri nadaljnjih strateških razvojnih odločitvah države, pri katerih ga bodo kot temeljne vodile vrednote strpnosti, solidarnosti, povezovanja, odprtosti, poštenja in iskrenosti«.

© Borut Krajnc

Karl Erjavec se je funckiji predsednika državnega zbora odpovedal, ker morda še postane evropski komisar. V DeSUS, ki se o vstopu v koalicijo še pogaja, naj bi sicer še vztrajali, da mora predsednik DZ biti iz njihovih vrst. Miro Cerar je v zvezi s tem dejal, da Brglez ni bil imenovan začasno. Koalicijska pogajanja se nadaljujejo ...

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.