Martin Gramc

 |  Svet

Monsantova »donacija« poplavljenim območjem

Hrvaška kmečka stranka (HSS) je od hrvaškega kmetijskega ministrstva zahtevala nadzor nad Monsantovo donacijo gensko spremenjenih semen na območjih, ki so jih maja letos v Bosni, Srbiji in Hrvaški prizadele poplave. Več>>

Stranka HSS je od ministrstva za kmetijstvo zahtevala, naj javnost obvesti o tej donaciji, saj so vse hrvaške regionalne samouprave – županije na svojih območjih prepovedale rabo gensko spremenjenih organizmov, piše Novi list.

Na Monsantovo objavo o donaciji semen koruze, paradižnika, kumaric in zelja v vrednosti nekaj več kot pol milijona evrov se je odzvala tudi evroposlanka HSS Marijana Petir, rekoč, da gre za uvajanje gensko spremenjenih semen pod pretvezo humanitarne pomoči.

Poslanka Evropskega parlamenta je dodala, da naj bi donacija Monsantovih semen za poplavljena območja pomenila kršitev hrvaških nacionalnih predpisov in uničenje biološke raznovrstnosti. Izpostavila je, da želi ameriška prehranjevalna korporacija na ta način kontrolirati proizvodnjo hrane, saj bi lahko na poplavljena območja poslala denar in ne seme.

Monsanto ima namreč patentno zaščitena svoja gensko spremenjena semena. To pomeni, da kmetje, ki z agrikulturno korporacijo ne podpišejo pogodbe o rabi njenih semen, ne smejo ponovno uporabiti semen, nastalih iz kupljenih Monsantovih semen, ampak morajo kupiti nova.

Poleg tega je Petir že prejšnji teden zaprosila Evropsko komisijo, naj opravi nadzor donacije in preveri, ali je v EU dovoljeno gojiti vrste semen, ki jih pošilja Monsanto.

Konservativna evroposlanka se ni oglasila samo zato, da bi obvarovala hrvaške kmete, ampak tudi svoje osebno prepričanje, da se "z gensko modifikacijo človek igra Boga, česar ne smemo dopustiti".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.