Denis Vičič, sta

 |  Svet

Pogrešani izraelski vojak mrtev, »samoobramba« Izraela se nadaljuje

Izraelska vojska naj bi uničila pomemben del Hamasovih predorov, zato se bo zdaj namestila na območjih, kjer bodo njihovi vojaki manj izpostavljeni. Z Bejt Lahije so se že umaknili, okrepili pa so napade v Rafi na jugu Gaze. V zračnem napadu so še enkrat več zadeli šolsko poslopje misije Združenih narodov, kamor so se na varno zatekli palestinski civilisti. Bombe so jih ubile vsaj deset, več je ranjenih. Več>>

Izraelski premier Netanjahu je sinoči dejal, da se bo vojska po uničenju predorov pripravila na nadaljnjo akcijo v skladu z varnostnimi potrebami. Da bi Izraelce obvarovali pred grožnjo Hamasa, se pri uporabi sile ne bodo zadrževali. »Vzeli si bomo toliko časa, kot bo potrebno, uporabili toliko sile, kot bo potrebno.«

Pogajanj s Hamasom ne bo in Izrael tudi ne pošilja delegacije v Kairo, kjer bi se morala začeti pogajanja s Palestinci. Kot je znano, je Egipt predlagal dokončno pomiritev sprtih strani, pri čemer bi se Hamas moral razorožiti, Izrael pa bi nad Gazo odpravil blokado.

Izrael je sicer sporočil, da je pogrešani vojak, ki naj bi ga Hamas ugrabil v petkovi ofenzivi na jugu Gaze, zagotovo mrtev. Hamas vztrajno zanika vpletenost. Prav tako ne priznava odgovornosti za uboj treh izraelskih najstnikov, kar gibanju očita Izrael in kar je bil domnevni povod za ponovno ''praznjenje izraelskih skladišč streliva''.

Izraelci in Palestinci se v Gazi spopadajo že od 8. julija. Doslej je bilo pobitih več kot 1700 Palestincev, med njimi velika večina civilistov, veliko je ranjenih. Na izraelski strani je padlo 63 vojakov in trije civilisti. Razseljenih naj bi bilo 250 tisoč Palestincev oziroma 15 odstotkov prebivalstva Gaze.

Kot za MMC RTVSLO piše Boris Vasev, Izrael ne uspeva samo v vojaških spopadih, ampak tudi v »jezikovni vojni«. Nasilje opravičujejo z nasiljem Hamasa in s pravico do samoobrambe. Čeprav so sorazmernost že zdavnaj prekoračili, mednarodna skupnost proti njim ne ukrepa tako odločno, kot je, denimo, proti Rusiji.

Naj se na ravni EU zavzame za odločnejše ukrepanje, so iz Mirovnega inštituta pozvali obrambno ministrstvo. »Izraelsko vlado je potrebno soočiti z dejstvom, da gojenje identitete žrtve, izhajajoče iz holokavsta, ne opravičuje sistematične represije drugih skupnosti kot tudi ne več desetletij trajajoče zasedbe in ohranjanja palestinskih ozemelj v popolni izolaciji, spreminjajoč jih v geto.« Pozvali so tudi k uvedbi odločnih gospodarskih sankcij proti Izraelu. Da je EU tovrstne sankcije zmožna sprejeti, kaže prav primer uvedbe sankcij zoper Rusijo zaradi njenega vmešavanja v ozemeljsko celovitost Ukrajine, so še poudarili.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.