Denis Vičič

 |  Ekonomija

Padec portugalskih Rockefellerjev

Druga največja portugalska privatna banka Banco Espirito Santo, ki jo je pred skoraj sto leti ustanovila družina Espirito Santo, bo podržavljena. Portugalska centralna banka bo vanjo vložila pet milijard evrov. Večina lastnikov banke bo ostala brez vsega, varčevalci z vsem. Banka bo razdeljena na dva dela, slabe naložbe bodo ostale pri stari banki in bodo prepuščene v upravljanje lastnikom, dobre naložbe pa bodo prenesene na Novo banko, ki jo bo upravljal državni sklad za pomoč bankam. Več>>

Banka Espirito Santo ima svoje korenine že v devetnajstem stoletju, ustanovljena pa je bila v začetku dvajsetega, leta 1920. Od takrat je družina Espirito Santo (v prevodu Sveti duh) zgradila imperij holdingov podjetji v različnih panogah. Zanjo se je na Portugalskem uveljavil rek, da ima v lasti vse. Prek povezanih podjetij je bila družina tudi še največja, 20-odstotna lastnica banke, ki jo zdaj pred propadom rešuje Portugalska.

Banko Espirito Santo so pokopala posojila, dana prav holdingom v lasti družine Espirito Santo. Konec julija je en holding za drugim razglasil stečaj. Regulatorji so zahtevali večjo likvidnost banke, lastniki je niso uspeli zagotoviti, zato bo zdaj »vskočila« portugalska vlada.

S 4,9 milijardami evrov bo poskušala ohraniti dobrostoječi del banke, slabe naložbe pa bo prepustila dosedanjim lastnikom, ki se ne morejo nadejati, da bi od tega kdaj kaj imeli. Med največjimi osmoljenci so francoska banka Credit Agricole, ki ima v lasti skoraj 15 odstotkov propadle banke, in brazilska banka Banco Bradesco s skoraj štiriodstotnim lastniškim deležem. Nekateri lastniki obveznic banke in varčevalci naj bi premoženje ohranili.

Portugalska bo Espirito Santo reševala s preostalimi sredstvi državnega sklada za pomoč bankam, ki ga je ustanovila ob sklenitvi dogovora o triletnem programu pomoči za izhod iz krize z Evropsko komisijo, Mednarodnim denarnim skladom in Evropsko centralno banko. Evropska komisija je to že odobrila, saj da je reševanje v skladu z »novimi pravili«, po katerih mora biti breme za državljane čim manjše, ukrep pa zagotavljati večjo stabilnost bančnega sistema.

Guverner Banke Portugalske je dejal, da bremena reševanja privatne banke ne bodo občutili državljani. Njihov denar naj bi se v proračun vrnil s prodajo nacionaliziranega dela banke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.