STA, MM

 |  Politika

Alenkine čiste roke?

KPK pod drobnogled vzela postopek izbire kandidatov za evropskega komisarja

V premierkinem kabinetu so kakopak prepričani, da Bratuškova s kandidaturo za komisarko ni kršila protikorupcijske zakonodaje.

V premierkinem kabinetu so kakopak prepričani, da Bratuškova s kandidaturo za komisarko ni kršila protikorupcijske zakonodaje.
© Borut Krajnc

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) preiskuje postopek izbire kandidatov za evropskega komisarja, predvsem v luči tega, da je na seznamu treh kandidatov poleg evropske poslanke Tanje Fajon in predsednika DeSUS Karla Erjavca tudi Alenka Bratušek. Postopek je KPK začela na lastno pobudo. V kabinetu predsednice vlade v odhajanju so prepričani, da se premierka s svojo kandidaturo za evropsko komisarko ni kršila zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. VEČ>>

V komisiji so potrdili, da so začeli postopek ugotavljanja domnevne kršitve 37. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Ta med drugim pravi, da mora biti uradna oseba pozorna na vsako dejansko ali možno nasprotje interesov in da mora storiti vse, da se mu izogne. Uradna oseba svoje funkcije ali službe tudi ne sme uporabiti zato, da bi sebi ali komu drugemu uresničila kakšen nedovoljen zasebni interes. KPK trenutno čaka na dokumentacijo s strani vlade, na osnovi katere se bo odvijala nadaljnja preiskava. Kdaj bo zaključena, na komisiji ne morejo napovedati, saj je vse odvisno od njenega obsega. Preiskava naj bi sicer pokazala, ali je pri predlogu kandidature Bratuškove za evropsko komisarko šlo za kršitev in kdo v tem primeru nosi odgovornost zanjo.

Čeprav KPK o morebitnem obstoju nasprotja interesa še ni odločil, pa po mnenju predstavnikov Društva integriteta okoliščine primera ponovno opozarjajo, kako visoki javni funkcionarji podcenjujejo predpisane standarde integritete. "Ne glede na odločitev KPK je v danem primeru z vidika integritete sporno že to, da javnost nima ne konkretnih informacij in ne korektnih obrazložitev vlade, kdo in po katerem postopku je sploh predlagal premierko Alenko Bratušek in ostale kandidate, kdo vse je o tem odločal in kakšen vpliv je sama premierka imela na končno odločitev," so zapisali v sporočilu za javnost. V društvu si zato prizadevajo "ne le za upoštevanje zakonskih predpisov, temveč za dvig etičnih standardov v politiki in ravnanju javnih funkcionarjev".

V premierkinem kabinetu so kakopak prepričani, da Bratuškova s kandidaturo za komisarko ni kršila protikorupcijske zakonodaje. "Komisarsko mesto je namreč politična funkcija in ne gre za zasebni interes," so se odzvali na uvedbo preiskave KPK. V kabinetu Bratuškove so potrdili, da so bili v ponedeljek seznanjeni z uvedbo postopka. Kot pojasnjujejo, je imenovanje kandidatov sledilo ustaljeni praksi in je bilo izpeljano ustrezno in korektno. Prepričani so, da ni šlo za kršitev protikorupcijske zakonodaje. "Za vse kandidate je tudi bilo ugotovljeno, da ustrezajo pogojem za imenovanje na komisarsko funkcijo," navajajo v kabinetu.

Seznam kandidatov je po njihovih pojasnilih nastal na podlagi predlogov vladnih strank, pri čemer so upoštevali tudi predlog predsednika na nedavnih volitvah zmagovalne stranke SMC Mira Cerarja, da bi bil kandidat sedanji evropski komisar Janez Potočnik. Slednji je soglasje h kandidaturi umaknil, "ostali trije pa so s kandidaturo soglašali in tako je tudi nastal seznam treh kandidatov," so pojasnili. Obenem dodajajo, da je seznam kandidatov le predlog in ne pomeni neposrednega imenovanja na komisarsko funkcijo. "Navsezadnje evropske komisarje v končni fazi potrjuje Evropski parlament. Če gremo še dalje: tudi v državnem zboru poslanec glasuje sam zase pri odločanju o mandatarju ali ministru in na ta način neposredno vpliva na svojo izvolitev na določeno funkcijo, o čemer pa v primeru imenovanja kandidatov za komisarja ne moremo govoriti, saj gre, kot že omenjeno, le za predlog," pojasnjujejo v kabinetu.

Pristojne vladne službe po njihovih navedbah tudi že pripravljajo dokumentacijo, ki jo je v zvezi s tem zahtevala KPK.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.