STA,MM

 |  Politika

V arest kot upokojenec

Brigadir Krkovič je po navedbah Morsa še pred obsodbo izpolnil pogoje za upokojitev

Sodba v aferi Patria, v kateri je bil Krkovič obsojen na 22 mesecev zapora, je pravnomočna postala 28. aprila.

Sodba v aferi Patria, v kateri je bil Krkovič obsojen na 22 mesecev zapora, je pravnomočna postala 28. aprila.
© Arhiv Mladine

Časnik Delo je v ponedeljek poročal, da je ministrstvo za obrambo (Mors) Krkoviča upokojilo, čeprav so ga imeli zaradi pravnomočnosti sodbe možnost odpustiti. Mors pa je pojasnil, da jih je Kapitalska družba 16. aprila obvestila, da Krkovič izpolnjuje pogoje za poklicno upokojitev, s čimer se je izpolnil tudi pogoj za enostransko prenehanje pogodbe o zaposlitvi na podlagi zakona o obrambi v povezavi z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. VEČ>>

V aferi Patria obsojeni brigadir Anton Krkovič je torej po navedbah ministrstva za obrambo še pred kazensko obsodbo izpolnil pogoje za poklicno upokojitev. Generalštab Slovenske vojske je obvestilo o pravnomočnosti sodbe na podlagi lastne poizvedbe prejel 8. maja, sklep o prenehanju delovnega razmerja pa je bil Krkoviču izdan že pred tem, so pojasnili. Mors je 17. aprila Krkoviču posredoval obvestilo o tem, da mu bo Generalštab Slovenske vojske 16. junija enostransko prekinil delovno razmerje, Krkovič pa je lahko še pred tem rokom predlagal sporazumno prenehanje pogodbe o zaposlitvi. 6. maja je Krkovič na generalštab naslovil vlogo, s katero je predlagal sporazumno prenehanje pogodbe o zaposlitvi 17. maja.

Temu je sledil tudi generalštab, saj so razlogi za prekinitev pogodbe o zaposlitvi zaradi izpolnjenih pogojev za upokojitev nastopili še pred razlogi za prekinitev pogodbe zaradi obsodbe zaradi kaznivega dejanja, pojasnjujejo na ministrstvu. Kot navajajo, je generalštab obvestilo o pravnomočnosti sodbe na podlagi lastne poizvedbe od sodišča prejel 8. maja, sklep o prenehanju delovnega razmerja oziroma upokojitvi pa je bil izdan že pred tem. Sodba v aferi Patria, v kateri je bil Krkovič obsojen na 22 mesecev zapora, je pravnomočna postala 28. aprila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.