STA, Max Modic

 |  Družba

»Zaradi zakona, ki nosi njegovo ime, je danes med živimi veliko več ljudi«

V ZDA umrl eden glavnih aktivistov proti orožju Jim Brady

ZDA so v ponedeljek izgubile legendarnega borca proti orožju, nekdanjega tiskovnega predstavnika Bele hiše Jamesa Bradyja. Njegova družina je v ponedeljek sporočila, da je umrl v 74. letu starosti zaradi številnih zdravstvenih težav. Da je bil Bradyjev trud bolj kot ne zaman, po svoje dokazuje zadnja vest iz Pentagona, ki je potrdil, da je bil v streljanju na vojaški akademiji v Afganistanu včeraj ubit ameriški general. VEČ>>

Po navedbah Pentagona je bil ubit tudi napadalec, predvidoma afganistanski vojak, do streljanja pa je prišlo na vojaški akademiji, ki jo vodi Velika Britanija in kjer se šolajo afganistanski častniki. Akademija leži okoli 10 kilometrov zahodno od prestolnice Kabul. Ameriško obrambno ministrstvo je identificiralo napadalca, ki je bil oblečen v uniformo afganistanskega vojaka in dodalo, da je bil napadalec ubit po tem, ko je začel streljati na svoje kolege. "Lahko potrdim, da je med žrtvami ameriški general, ki je bil ubit," je dejal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. Zaradi spoštovanja do sorodnikov ni želel imenovati generala z imenom in priimkom.

General je najvišji ameriški vojaški predstavnik, ki je bil ubit po napadih 11. septembra 2001, ko je zaradi ugrabljenega letala, ki je trčilo v Pentagon, umrl general podpolkovnik Timothy Joseph Maude. Kirby je še dejal, da je bilo v napadu ranjenih do 15 ljudi, ki pa vsi niso bili Američani. Med ranjenimi je bil sicer tudi nemški general. Prav tako je menil, da gre za osamljen incident in da v tem napadu ne vidi padca zaupanja med članicami koalicije in njihovimi afganistanskimi kolegi. Talibani v Afganistanu so v odzivu kot junaka označili Afganistanca, ki je streljal na pripadnike mednarodnih sil pod poveljstvom Nata Isaf.

Takih novic bi bilo zagotvo manj, če bi bilo ljudi, kot je bil James Brady, več. Brady je bil hudo ranjen v atentatu na predsednika Ronalda Reagana 30. marca leta 1981 pred washingtonskim hotelom Hilton. Tedaj ga je krogla zadela v glavo, zato je bil po napadu priklenjen na invalidski voziček ter je imel težave z govorom in nenehne glavobole, a ni obupal in nekaj let po atentatu je postal eden najbolj glasnih aktivistov proti orožju v ZDA. Zaradi njega je bil leta 1993 sprejet zakon, ki od registriranih prodajalcev orožja zahteva, da preverijo kriminalno preteklost kupcev. Bradyjev zakon ima sicer veliko pomanjkljivost, da ne pokriva orožarskih sejmov in zasebne prodaje, vendar pa predstavlja doslej največji poseg v neomejeno pravico do orožja v ZDA.

James Brady se je rodil 29. avgusta 1940 v zvezni državi Illinois in med odraščanjem se je pridružil republikancem. Kot mladenič je delil letake za predsedniškega kandidata in kasnejšega predsednika Dwighta Eisenhowerja, delal je za številne ugledne senatorje in tudi v administracijah Richarda Nixona ter Geralda Forda. Reaganu se je pridružil leta 1979 in dve leti kasneje sta prišla v Belo hišo. Reagan ga je po atentatu pustil na položaju tiskovnega predstavnika Bele hiše vse do leta 1989, čeprav zaradi številnih operacij možganov ni več mogel opravljati dela. Zadnja leta je živel v upokojenski skupnosti v Alexandriji pri Washingtonu skupaj s soprogo.

Leta 2000 so po njem poimenovali sobo za novinarske konference v Beli hiši. Reaganova vdova Nancy Reagan je sporočila, da je bil skupaj z ženo Sarah poosebljenje poguma ter vztrajnosti. Predsednik Barack Obama je izrazil sožalje ob smrti legende zaradi njegove topline in profesionalizma na položaju tiskovnega predstavnika Bele hiše, za moč pri okrevanju po atentatu in ker je dogodke tragičnega popoldneva spremenil v dediščino boja proti nasilju z orožjem. "Zaradi zakona, ki nosi njegovo ime, je danes med živimi veliko več ljudi," je sporočil Obama. A vprašanje je, komu...

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.