Denis Vičič

 |  Svet

Žvižgač Snowden navdihuje

Predstavniki ameriške vlade so za televizijo CNN potrdili, da je Edward Snowden dobil naslednika. To dokazujejo zaupni dokumenti, objavljeni na spletni strani novinarja Glenna Greenwalda, ki je odgovoren tudi za objavo Snowdnovih razkritij. Več>>

Kot poroča STA, novi razkriti podatki nosijo oznako »zaupno« in »ni za tujo vlado«, medtem ko je nekdanji uslužbenec ameriške Nacionalne varnostne agencije (NSA) Snowden iz vohunskih baz pridobil 1,7 milijona dokumentov s stopnjo tajnosti »strogo zaupno«.

Zadnja objava na strani The Intercept se sklicuje na dokument Nacionalnega protiterorističnega centra in iz obdobja, ko je Snowden že zapustil ZDA.

Greenwald je sicer že julija prek Twitterja opozoril, da se je očitno našel nov žvižgač. Že februarja pa je za televizijo CNN dejal, da obstajajo ljudje, ki jih je Snowden navdihnil s svojim pogumom.

Intercept sicer poroča o bazi podatkov z imeni domnevnih teroristov. V njej je okrog 680 tisoč imen oseb, o katerih obveščevalci zbirajo fotografije, prstne odtise in druge podatke. Kot pišeta Greenwaldova kolega Scahill in Devereaux, kar 40 odstotkov osumljencev terorizma nima nobene povezave s katero od terorističnih organizacij. Največ novih osumljencev je bilo na listo uvrščenih v mandatu Baracka Obame. Ob tem v opozorilo navedeta še izjavo nekdanjega agenta FBI, da »če je vse terorizem, potem nič ni terorizem«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.