Max Modic

 |  Družba

Za koalicijo, ki ne bo temeljila na kršitvah človekovih pravic družbenih manjšin

Kako mavrična bo v resnici nastajajoča koalicija?

Kako mavrična bo v resnici nastajajoča koalicija?
© Arhiv Mladine

Civilnodružbena iniciativa Volitve 2014 – LGBT v današnji izjavi za javnost sporoča, da zaskrbljenostjo spremljajo potek koalicijskih pogajanj in spremljajočih zahtev in izjav političnih strank in njihovih vodij. Pri tem posebej opozarjajo na nesprejemljivost zahteve stranke NSi – Nove Slovenije, ki kot enega od ideoloških pogojev za vstop v vlado zahteva, da ta »z morebitnimi spremembami družinskega zakonika ne bo širila pravic istospolnih partnerjev«. VEČ>>

V civilnodružbeni iniciativi Volitve 2014 – LGBT, ki se ji pridružujejo Društvo Parada ponosa, DIC Legebitra, Zavod za kulturo raznolikosti Open, Društvo DIH – Enakopravni pod mavrico, Mirovni inštitut, Društvo Appareo, ŠKUC Magnus in Sekcija ŠKUC LL, v izjavi za javnost izražajo pričakovanja do političnih strank, nastajajoče koalicije in nove vlade RS. »Z zaskrbljenostjo spremljamo potek koalicijskih pogajanj in spremljajočih zahtev in izjav političnih strank in njihovih vodij. Kljub temu pričakujemo, da bo v prihodnjih tednih oblikovana vlada, ki bo na področju človekovih pravic lezbijk, gejev, biseksualnih in trans oseb (LGBT oseb) sledila odločbam ustavnega sodišča, pravni praksi in teoriji, ureditvam drugih razvitih držav in nenazadnje pozivom LGBT skupnosti in posameznikov in posameznic, ki že 30 let zahtevajo enakost pred zakonom,« poudarjajo v današnjem dopisu.

Opozarjajo tudi, da sta največja parlamentarna stranka SMC in najverjetnejši predsednik nove vlade dr. Miro Cerar v predvolilnem času poudarjala pomen pravne države in človekovega dostojanstva ter javno izrazila podporo pravicam, za katere se zavzema LGBT skupnost. »Zato pričakujemo, da bo spoštovanje človekovih pravic ena od pomembnih nalog nove vlade in kot taka začrtana že v koalicijski pogodbi in pri izbiri koalicijskih partnerjev,« še pišejo v izjavi za javnost in dodajajo: »Če bodo v vladi sodelovale politične sile, ki svoje poslanstvo in identiteto utemeljujejo na kršitvah človekovih pravic posameznih manjšin, bo sklicevanje na odsotnost družbenega konsenza za odpravo diskriminacije LGBT oseb mogoče razumeti zgolj kot podporo nadaljnjemu neustavnemu stanju in odpoved zgodovinski priložnosti, da človekove pravice vseh postanejo minimalni demokratični standard in ne polje ideoloških bojev na račun družbenih manjšin.«

Civilnodružbena iniciativa Volitve 2014 – LGBT posebej opozarja na nesprejemljivost zahteve stranke NSi – Nove Slovenije, ki kot enega od ideoloških pogojev za vstop v vlado zahteva, da ta "z morebitnimi spremembami družinskega zakonika ne bo širila pravic istospolnih partnerjev". »Na takšno izsiljevanje, katerega namen je ohranjanje neustavne ureditve, nobena demokratična in evropsko usmerjena koalicija strank ne bi smela pristati,« so zapisali.

Zato pozivajo vse parlamentarne stranke, zlasti pa podpisnike predvolilne zaveze o podpori človekovim pravicam LGBT oseb – Socialne demokrate, Zavezništvo Alenke Bratušek in Združeno levico –, da naredijo vse, da se v prihajajočem mandatu odpravi sistemska diskriminacija LGBT oseb. »Pričakujemo tudi, da bodo te stranke zavrnile sodelovanje v koaliciji, ki bi temeljila na kršitvah človekovih pravic katerekoli družbene manjšine,« v civilnodružbeni iniciativi Volitve 2014 – LGBT zaključijo izjavo za javnost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.