Tea Wutte

 |  Svet

Ebola: trupla na cestah

Sorodniki žrtev svoje najbližje raje puščajo na cestah, kakor da bi jih poslali v karanteno. Več >>

Epidemija ebole v zahodni Afriki, ki je po doslej znanih podatkih terjala že 887 žrtev, po poročanju Japan Timesa sproža nove napetosti v družbah, prizadetih zaradi epidemije. Sorodniki žrtev v Liberiji namreč vse pogosteje izigravajo navodila vlad o obveznem poročanju o vseh obolelih in umrlih in to tako, da trupla svojih lastnih sorodnikov puščajo kar na cestah. V Liberiji, ki še vedno čuti posledice državljanske vojne med letoma 1989–2003 sorodniki žrtev ebole trupla svojcev raje odvlečejo do ulic predvsem zato, da ne bi bili deležni karantene. Liberijski minister za informiranje Lewis Brown je dejal, da so nekateri ljudje vznemirjeni zaradi predpisov, ki določajo dekontaminacijo hiš umrlih in izolacijo od sorodnikov, ki so bili v stiku z žrtvami. Zaradi verovanj in prepričanj teh prebivalcev je namreč izolacija enaka »smrtni pasti«. Prav zato se raje izpostavljajo nevarnosti, ko okužena trupla sami premeščajo na ulice, čeprav je vlada izdala sporočilo, da bodo to opravili njeni delavci.

Lewis Brown je tudi povedal, da so v državi v nedeljo pričeli s kremacijo žrtev, potem ko so ljudje v lokalnih skupnostih najprej burno protestirali zoper kremiranje na njihovih območjih. V ponedeljek je bilo izvedenih 12 kremacij. V okrožju Lofa je bila istočasno nameščena vojska z nalogo izolacije skupnosti, ki so prizadete s to boleznijo. »Upam, da nam ne bo potrebno uporabiti velike sile, vendar bomo morali storiti vse kar je potrebno, da bi onemogočili gibanje ljudi izven območja okužbe,« je dejal Brown. Doma so ostali tudi številni delavci v bolnišnicah, saj so prepričani, da nimajo dovolj dobrih zaščitnih sredstev za varno opravljanje dela. Epidemija ima tudi ekonomske posledice. Finančni minister Amara Konneh je dejal, da zaradi epidemije napovedi o gospodarski rasti za naslednje leto niso več realistične. Epidemija je državo doslej stala 10 milijonov dolarjev, prav tako je upočasnila gospodarsko rast.

Številni letalski prevozniki so že odpovedali polete v regijo, kjer razsaja ebola. British Airways je suspendiral polete do Liberije in Sierre Leone. Nemčija pa se je pridružila Franciji in ZDA s pozivi potnikom, da naj ne potujejo v Gvinejo, Liberijo in Sierro Leone. Edina pozitivna vest je tako informacija, da se je stanje dvema obolelima za ebolo izboljšalo po uporabi eksperimentalnega zdravila, ki ga je izdelalo zasebno podjetje za biotehnologijo Mapp Biopharmaceutical Inc. iz ameriškega San Diega. V Lagosu, največjem afriškem mestu pa zdravniki s strahom opazujejo 14 ljudi, ki so bili poslani v karanteno zaradi stika z eno okuženo osebo. Po poročanju komisarja za zdravje Jide Idrisa jih osem že kaže znake resnih simptomov okužbe z virusom ebole.

Afriška razvojna banka in Svetovna banka bosta za omejevanje posledic bolezni trem najbolj prizadetim afriškim državam namenili 260 milijonov dolarjev. Po sedanjih podatkih naj bi umrlo okoli 55 odstotkov okuženih, vendar bi se ta odstotek v prihodnosti, ko bo znanih več podatkov, lahko še bistveno dvignil. Ebola je sicer izbruhnila v gozdnih predelih Gvineje in se v sosednjih državah sedaj širi najhitreje. Tako je prizadetih okoli 70 odstotkov mejnega področja teh držav, ki sodijo med najrevnejše na svetu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.