Urša Turk

, 07:30  |  Družba

Kako moderna kultura vpliva na našo osebnost?

Film Trumanov šov

Film Trumanov šov
© Paramount Pictures

V zadnjih letih lahko na televizijskih zaslonih spremljamo čedalje več resničnostnih oddaj. Poleg iskanja talentov na različnih področjih so priljubljene tudi tiste, kjer gledalci opazujejo tekmovalce med početjem najbolj vsakdanjih dejavnosti – kot je na primer značilno za oddajo Veliki brat. Glavnemu junaku filma Trumanov šov  se je zgodilo ravno nasprotno. Namesto da bi sam spremljal tekmovalce na televizijskem zaslonu, se je v resničnostni oddaji znašel sam. Vsi ljudje, s katerimi se je srečal, so živeli oziroma igrali po vnaprej pripravljenih scenarijih. Več>>

Truman Burbank, glavni junak omenjenega filma, ni edini, ki ga preganja misel, da ga nadzorujejo. Pojavlja se čedalje več primerov, ko ljudje mislijo, da je vse okoli njih zrežirano – nek moški je šel v New York preverit, ali dvojčka še stojita, saj ga je preganjala misel, da je 11. september zgolj zaplet v njegovem lastnem šovu.

S tovrstnimi primeri se ukvarjata brata psihiatra Joel in Ian Gold. Izdala sta knjigo Suspicious Minds: How Culture Shapes Madness (Nezaupiljivi um: kako kultura oblikuje norost), v kateri se ukvarjata z vprašanjem, kako in v kolikšni meri družbeni, kulturni, politični in celo tehnološki dejavniki vplivajo na našo osebnost in nas dolgoročno spremenijo.

Presenetljivo je, da pred letom 2001 praktično niso izvajali raziskav na tem področju, piše Martha Stout. V zadnjih štiridesetih letih so se psihologi ukvarjali predvsem z vplivom okolja in genetike na osebnost, pri čemer so pod okoljske vplive večinoma šteli zgolj vlogo staršev. Dejstvo, da je nastanek duševne motnje lahko pogojen z okoljem izven družine, je bilo pogosto prezrto.

Zakaj je bilo temu tako? Predvsem zato, ker je težje ukrepati, če je problem v kulturi. Težko je že na primer popravljanje ustaljenih praks vzgoje otrok, še težje pa je spreminjati zakoreninjena prepričanja ljudi. Vendar sta brata Gold zaradi čedalje večjega števila ljudi, ki jih pesti strah, da jih drugi nadzorujejo, prepričana, da bo vpliv zunanjega sveta in moderne kulture na osebnost sčasoma prišel do večje veljave.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.