STA, MM

 |  Svet

Erdogan za lepši dan

Na predsedniških volitvah v Turčiji zmagal Erdogan

Na včerajšnjih prvih neposrednih predsedniških volitvah v Turčiji je zmagal premier Recep Tayyip Erdogan. Kot kažejo izidi po 99 odstotkih preštetih glasovnic, je Erdogan prejel 52,1 odstotka glasov, Ekmeleddin Ihsanoglu 38,8 odstotka, Kurd Selahattin Demirtas pa 9,1 odstotka. Erdogan, ki je veren musliman, je po objavi rezultatov odšel molit v eno od carigrajskih mošej, nato pa je odpotoval v Ankaro. VEČ>>

Erdogan je dobil absolutno večino glasov in tako zmagal že v prvem krogu. Drugi krog volitev, ki je bil predviden za 24. avgust, tako ne bo potreben. Turki so predsednika države tokrat neposredno volili prvič v zgodovini turške republike. Doslej je predsednika izvolil turški parlament. Tokratne volitve so bile tudi prve, na katerih je lahko o dogajanju v domovini odločala tudi turška diaspora. 2,75 milijona volilnih upravičencev v 126 državah po svetu je lahko volilo od 31. julija do 3. avgusta. Po podatkih turških oblasti je sicer glasovalo le 8,3 odstotka oz. 232.000 v tujini živečih Turkov.

60-letni Erdogan je predsednik Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) in že več kot 11 let turški premier. V svojem volilnem programu je izpostavljal nadaljevanje uspešne gospodarske politike, spremembo ustave in uvedbo predsedniškega sistema, članstvo v Evropski uniji ter rešitev kurdskega vprašanja. Erdoganovi kritiki se bojijo, da bo na predsedniškem stolčku še bolj avtoritaren kot doslej. Že po sedanji ustavi se na odločitve predsednika ni moč pritožiti pred sodiščem, Erdogan pa napoveduje spremembo ustave in predsedniški sistem, ki bi mu dala znatno večje pristojnosti, kot jih ima sedanji predsednik Gül.

Trenutno ima sicer kot premier več pristojnosti kot sedanji predsednik, vendar pa po statutu AKP ne more štirikrat zapored kandidirati za položaj predsednika vlade. Čeprav bi verjetno lažje spremenil statut, Erdogan želi spremeniti ustavo, da bi ustvaril močan predsedniški sistem po vzoru ZDA, ki bi mu omogočil, da ima v svojih rokah vse pristojnosti, ki jih imata zdaj predsednik in premier. Da želi spremeniti sistem, je Erdogan poudaril tudi ob oddaji glasovnice na volišču v Carigradu, kamor je prišel v spremstvu soproge Emine ter svojih otrok, dveh sinov in dveh hčera. "Naše ljudstvo bo sprejelo pomembno odločitev glede turške demokracije," je poudaril in pojasnil, da bo na podlagi te odločitve izvoljeni predsednik z roko v roki z izvoljenim parlamentom lahko odločno vodil Turčijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.