STA, MM

 |  Družba

Barve nasilja

V New Yorku znova napeto zaradi odnosa policije do temnopoltih

V New Yorku znova vre zaradi odnosa policije do temnopoltih meščanov, potem ko je med aretacijo umrl temnopolti preprodajalec cigaret. Temnopolti demokratski aktivist Al Sharpton je vse glasnejši v protestih in kritikah. Zaradi tega pa vse več jeze policijskega sindikata leti tudi na demokratskega župana Billa de Blasia. Skupina policistov se je 17. julija na Staten Islandu pri trajektnem terminalu spravila na 43-letnega Erica Garnerja in ga skušala aretirati, ker je preprodajal neobdavčene cigarete. Garner se je skušal s policisti pregovarjati in eden od njih Daniel Pantaleo ga je spravil na tla ter pri tem uporabil prepovedan daviteljski prijem. VEČ>>

Garner je protestiral, da ne more dihati, vendar so se nanj vrgli še preostali policisti. Mrliški oglednik je potrdil, da je bil Garner zadavljen in policistu Pantaleu so odvzeli značko in pištolo ter ga preselili na pisarniško delovno mesto, dokler bo trajala preiskava. Sharpton je nemudoma začel organizirati proteste, od katerih bi bil največji v soboto. V tipično newyorški zgodbi so se začeli pojavljati tudi drugi stari igralci. Nekdanji župan New Yorka Rudolph Giuliani, ki se je v preteklosti velikokrat bodel s Sharptonom in se v podobnih primerih vedno nemudoma postavil na stran policije, je kritiziral tako demokratskega župana kot tudi policijskega komisarja Williama Brattona. Istega Brattona, ki ga je leta 1996 pregnal z delovnega mesta v lastni mestni upravi, ker so zasluge za uspešne programe zmanjšanja kriminalitete v mestu mediji začeli pripisovati Brattonu ne pa Giulianiju. Bratton je kasneje kot komisar počistil policijo Los Angelesa in jo rešil zveznega nadzora, de Blasio pa ga je pripeljal nazaj v New York.

Bratton in de Blasio sta naredila napako, da sta na prireditvi sedela skupaj s Sharptonom, ko je ta začel kritizirati policijsko nasilje in je povedal, da bi bil med žrtvami verjetno lahko tudi temnopolti Dante de Blasio, če ne bi bil županov sin. Policijski sindikat, ki brani policista Pantalea, je ostro kritiziral župana in komisarja. Sharptona je de Blasio skupaj z guvernerjem New Yorka Andrewom Cuomom in drugimi demokrati uspel prepričati, naj ne pripravi za v soboto napovedanega protestnega pohoda čez most Verrazano med Brooklynom in Staten Islandom, ker da bi to povzročilo hude prometne in druge težave ter pomenilo nevaren presedan za podobne proteste v prihodnosti. Sharpton bo namesto tega sedaj 23. avgusta organiziral pohod le po Staten Islandu od kraja Garnerjeve smrti, kjer pristajajo znameniti oranžni trajekti, pa do urada tožilca Staten Islanda. Tam bodo zahtevali obtožnico proti policistu Pantaleu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.