STA, MM

 |  Politika

»Prav je, da DeSUS sodeluje v koaliciji«

Pri vprašanju pokojninske reforme Erjavec poudarja, da se ne strinjajo, da bi z njo hiteli, saj je pokojninski sistem vzdržen do leta 2020

Karl že gleda v prihodnost in vidi vse do leta 2020.

Karl že gleda v prihodnost in vidi vse do leta 2020.
© Arhiv Mladine

Prav je, da DeSUS sodeluje v koaliciji, je po sestanku pogajalske skupine DeSUS, na katerem so dorekli nadaljnje aktivnosti, povedal predsednik stranke Karl Erjavec. Na posvetovanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju bodo za mandatarja podprli kandidata zmagovalke volitev, predsednika SMC Mira Cerarja, saj da je to demokratično pravilo. Vendar morajo za vstop DeSUS v koalicijo biti izpolnjeni določeni pogoji, je spomnil Erjavec. DeSUS vztraja, da se upokojencem za celotno obdobje morebitne vlade Mira Cerarja izplačuje regres. VEČ>>

Pri tem vprašanju je sicer več možnosti, pravi Erjavec, ena od njih je ta, da bi regres prejeli upokojenci s pokojnino do okoli 1000 evrov. A ta razprava še poteka, je poudaril. Kljub temu je dodal, da sta se s Cerarjem dogovorila, da bo za regres namenjenih dodatnih 40 milijonov evrov. Prav tako si v DeSUS prizadevajo za usklajevanje pokojnin ob dvoodstotni gospodarski rasti. Med pogajanji je aktualno tudi vprašanje socialne kapice, in Erjavec je po sestanku s pogajalsko skupino ponovil, da so v DeSUS proti njeni uvedbi. Pri vprašanju pokojninske reforme Erjavec poudarja, da se ne strinjajo, da bi z njo hiteli, saj je pokojninski sistem vzdržen do leta 2020. A kljub temu je prav, da se v okviru vlade začne pogovor o novi pokojninski reformi, je dodal.

Erjavec tudi pravi, da nimajo nobenih težav glede koalicijskega sodelovanja z NSi. A če bodo v NSi vztrajali pri socialni kapici in takojšnjem začetku reformiranja pokojninskega sistema ter bodo odpirali ideološke teme, ni primerno, da sodelujejo v koaliciji, je še menil. Pri tem je omenil tudi področje zdravstva - v NSi si prizadevajo za spremembe na tem področju - in poudaril, da zdravje ni tržno blago in gre za javne storitve. Sami bodo do konca branili javno zdravstvo, je še dodal. Sicer na področju lepotnih operacij in nadstandardnih storitev konkurenčnosti ne nasprotujejo.

Pogajalske skupine danes pričakujejo nov osnutek koalicijske pogodbe, iz katerega bo jasno, katere njihove predloge so v SMC upoštevali in katere ne. Erjavec, ki se bo s Cerarjem sestal danes popolne, pravi, da bo iz osnutka jasno, v katero smer gredo pogajanja. Kot zapisano, se bo Erjavec s Cerarjem sestal popoldne, Cerarja pa danes čaka tudi sestanek z vodstvom ZaAB. Obenem se nadaljujejo posvetovanja o novem mandatarju pri predsedniku republike Borutu Pahorju. Danes sta na vrsti SDS in DeSUS.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.