Urša Turk

 |  Družba

Diktator pivskih steklenic

© Miha Fras

Pred prihodom na prodajne police ZDA vsako steklenico piva pregleda Kent 'Battle' Martin. Ne ukvarja se z vsebino, temveč ga zanima embalaža. Pred odhodom na tržišče mora potrditi vsako etiketo, kar mu v ogromni pivovarski industriji daje velikansko moč. Imenujejo ga kar kralj piva. VEČ>>

Martin, ki želi, da ga kličejo z nadimkom 'Battle', delo opravlja za ameriški vladni urad, zadolžen za alkohol, tobak in davke (Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau, pogosto imenovan TTB), ki deluje pod okriljem ministrstva za finance. Omenjeni urad razen dejstva, da je v letošnjem letu potrdil že več kot 29 500 etiket, informacij o Battlu ne daje, prav tako ta ni dostopen za intervjuje, piše Tim Mak.

Prek strank in odvetnikov so v javnost prišle le njegove značajske lastnosti. Opisujejo ga kot osornega in čudaškega. Njegov spomin o pivskih etiketah je nenadkriljiv, pri delu pa je izredno temeljit. Battle živi za delo. Pivovarji namreč njegova sporočila prejemajo tudi sredi noči.

Zavrnil je že široko paleto etiket. Na steklenici sta ga je zmotila podoba igralne karte, saj naj bi srce namigovalo, da pivo koristi zdravju. Hamburger na nalepki naj bi namigoval, da je pivu dodano meso, beseda »India« v imenu nekega piva pa naj bi potrošnike zavajala, da je pijača indijska, pa čeprav je na steklenici jasno pisalo, da je izdelek danski. Pivovar Vaune Dillman iz kalifornijskega mesta Weed je skušal lansirati pivo, poimenovano po svojem kraju. Geslo na zamašku »Try LEGAL Weed«, kar bi se v slovenskem prevodu lahko glasilo tako »Poskusite legalen Weed« kot tudi »Poskusite legalno marihuano«, je Battla seveda zmotilo. Po dolgem prepiru, ki je vključeval tudi kalifornijske senatorje in kongresnika, je embalaža obstala le zato, ker omenja Abnerja Weeda, kalifornijskega zakonodajalca iz obdobja ameriške državljanske vojne, po katerem kraj tudi nosi ime.

Kljub temu, da mu odločitve pogosto zamerijo, pivovarji zaključujejo, da Battle resnično trdo in vneto dela. Nobene etikete namreč ne more kar izpustiti, čeprav večkrat ni popolnoma jasno, kaj pojmuje kot zavajajoče, nejasno ali nespodobno. Sčasoma tudi z največjimi nasprotniki iz pivovarskih vrst najdejo skupno točko. Je tiran in obenem legenda.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.