STA, MM

 |  Kultura

20 let filmskega festivala v Sarajevu

V Sarajevu se jutri začenja jubilejni, 20. filmski festival

Bogdan Diklić, lanskoletni dobitnik nagrade srce Sarajeva za najboljšega igralca.

Bogdan Diklić, lanskoletni dobitnik nagrade srce Sarajeva za najboljšega igralca.
© sff.ba

Največja filmska manifestacija v jugovzhodni Evropi, ki se posebej osredotoča na ustvarjalnost v regiji z več kot 140 milijoni prebivalcev, bo v tekmovalnem programu igranih filmov prikazala devet celovečercev. Žiriji bo predsedoval madžarski režiser Bela Tarr. Filmski festival v prestolnici BiH so prvič pripravili leta 1995, nekaj mesecev pred koncem štiriletnega obleganja Sarajeva, z željo, bi pomagali pri revitalizaciji civilne družbe in ohranili svetovljanski duh mesta. Dve desetletji kasneje velja za vodilni filmski festival v regiji, kar mu priznavajo tako poznavalci kot občinstvo. Lani ga je obiskalo več kot 100.000 gledalcev. Čeprav se nekateri Sarajevčani festivalskemu vrvežu radi izognejo tudi zaradi povsem načelnih razlogov, ker da je obisk številnih znanih osebnosti navadno sprenevedanje glede na siceršnjo realnost države, ga nekateri razumejo ravno obratno - kot eno redkih svetlih točk v BiH. VEČ>>

V programu igranih filmov se bodo za nagrade, poimenovane srce Sarajeva, potegovali gruzijski film Me war Beso (Jaz sem Beso) Laše Tskvitinidza, turško-francosko-nemška koprodukcija Klama dayika min (Pesem moje mame) Erola Mintasa, kosovski film Tri prozora i vješanje (Tri okna in obešanje) Ise Qosje, švicarsko-hrvaško-bosanska koprodukcija Cure: The Life of Another (Zdravilo: Življenje drugega) Andree Štaka, grški triler A Blast Syllasa Tzoumerkasa, turška drama Kuzu (Jagnje) Kutluga Atamana, avstrijski film Macondo Sudabeha Mortezaia, grško-francoski film Patardzlebi (Neveste) Tinatina Kajrišvilija in madžarska drama Viharsarok (Dežela neviht) Adama Csaszija. V tej sekciji bodo predvajali še štiri filme zunaj konkurence, med njimi omnibus Mostovi Sarajeva, sestavljen iz 13 kratkih filmov priznanih evropskih režiserjev, kot so Aida Begić, Jean-Luc Godard, Isild Le Besco, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu in Marc Recha. Ta bo hkrati eden od treh otvoritvenih filmov.

Poleg tega bosta festival, ki bo potekal do 23. avgusta, odprla še film Alejandra Gonzalesa Inarrituja Pasja ljubezen iz leta 2000 in film Benedikta Erlingssona Hross i oss (O konjih in moških). V prvem je glavno vlogo odigral mehiški igralec Gael Garcia Bernal, ki bo kot častni gost festivala prejel častno srce Sarajeva. Častno nagrado bosta prejela še francoska modna oblikovalka in režiserka Agnes B ter bosanski oskarjevec Danis Tanović, je mogoče izvedeti na uradni spletni strani.

Igrane filme bodo poleg Tarra, lanskega dobitnika častnega srca Sarajeva, ocenjevali direktor galerije Tate Modern Chris Dercon iz Velike Britanije, ameriška igralka Melissa Leo, direktorica filmskega festivala v mehiškem Moreliu Daniela Michael, selektorica filmskega festivala v Torontu Rasha Salti iz Libanona, direktor programa Forum na Berlinalu Christoph Terhechte iz Nemčije in madžarska igralka Orsi Toth. Na festivalu bo tekmovalo tudi deset kratkih filmskih stvaritev mladih avtorjev, ki raziskujejo meje filmskega jezika in ustvarjajo sugestivne interpretacije sveta. Izbor bi po trditvah organizatorjev lahko razdelili na filme, ki se naslanjajo na linearno naracijo, ter filme s svobodno narativno formo in bolj eksperimentalnim pristopom. Še 20 filmov pa bo tekmovalo v sekciji dokumentarnih filmov.

Snovalci obljubljajo, da bo 20. obletnica nekaj posebnega. Z različnimi programi in dogodki, tudi s pomočjo posebnih gostov, med katerimi so mnogi že obiskali glavno mesto Bosne in Hercegovine, bodo poskušali predstaviti dve desetletji življenja in razvoja festivala. Pripravili so tudi raznovrsten spremljevalni program - vrtiljak koncertov, zabav, modnih revij in kulinaričnih doživetjih v kombinaciji z ogledi znamenitosti mesta z izjemno bogato zgodovino.

Med velikimi imeni iz sveta filma na jubilejni izdaji pričakujejo še francoskega režiserja Michela Hazanaviciusa ter britanska filmarja Mikea Leigha in Michaela Winterbottoma. Zadnjemu so na letošnjem festivalu pripravili retrospektivo. V čast nedavno preminulemu velikanu jugoslovanskega igralstva Bori Todoroviću načrtujejo spominsko projekcijo kultnega filma Maratonci tečejo častni krog. Slovensko produkcijo bodo letos po podatkih spletne strani predstavljali filmi Gremo mi po svoje 2 Mihe Hočevarja, Čefurji raus Gorana Vojnovića, Barbari Ivana Ikića, h kateremu je Slovenija prispevala koprodukcijski delež, ter Projekt: Rak Damjana Kozoleta. Nagrado za najboljši celovečerec je lani prejel gruzijski film In Bloom (V razcvetu) režiserjev Nane Ekvtimišvili in Simona Grosa, nagrado srce Sarajeva za najboljšega igralca pa srbski igralec Bogdan Diklić. Za najboljšo žensko vlogo sta bili nagrajeni gruzijski igralki Lika Babluani in Mariam Bokeria iz celovečerca V razcvetu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.