STA, Max Modic

 |  Družba

»Vatikan nima zveze z vero in Kristusom«

Umrl je don Pierino, znan po pomoči odvisnikom

Don Pierino je leta 1963 ustanovil skupnost Srečanje, katere namen je bil pomagati odvisnikom in drugim ljudem v stiski.

Don Pierino je leta 1963 ustanovil skupnost Srečanje, katere namen je bil pomagati odvisnikom in drugim ljudem v stiski.
© Arhiv Mladine

Na svojem domu v mestu Amelia v italijanski Umbriji je v torek umrl don Pierino Gelmini, ki je bil znan zaradi svoje pomoči mladim odvisnikom, tudi v Sloveniji. Leta 1963 je ustanovil skupnost Srečanje, katere namen je bil pomagati odvisnikom in drugim ljudem v stiski. Skupnost se je v 70. in 80. letih razširila po celotni Italiji ter tudi v Francijo, ZDA, Brazilijo in na Tajsko. Pet Don Pierinovih skupnosti je tudi v Sloveniji. Pred leti ga je sicer nekaj nekdanjih varovancev skupnosti Srečanje obtožilo spolne zlorabe, kar je Gelmini odločno zanikal. Kmalu zatem je zapustil duhovniški stan. VEČ>>

Don Pierino Gelmini, ki je bil deležen svetovne slave z odpiranjem številnih centrov za odvajanje odvisnosti od mamil, se je v začetku leta 2008 vrnil k laičnem stanu in sprožil konflikt z Vatikanom. Gelmini je odločitev za vrnitev med laike, ki ji je papež Benedikt XVI. ugodil, sprejel zaradi preiskave javnega tožilstva, ki jo je proti njemu zahtevalo devet članov njegove terapevtske skupnosti Srečanje. Obtožili so ga spolnega nadlegovanja, kar pa je Gelmini zanikal.

V sporu z Vatikanom je bil med drugim zato, ker ga ta ob obtožbah o spolnem nadlegovanju ni podprl. To ga je razjezilo in v pogovoru za dnevnik la Repubblica je med drugim dejal, da ne more sprejeti Vatikana kot duhovnega središča. "Vatikan je samo še politično središče, ki nima zveze z vero in Kristusom. Danes se več govori o papežu kot o Kristusu," je dodal. Na vprašanje, ali bi se podal v politične vode, pa je Gelmini odgovoril, da bi se za to odločil, če bi koristilo mladim v njegovih centrih.

Ustanovitelju in voditelju Skupnosti Srečanje - mreže terapevtskih skupnosti, ki so namenjene zdravljenju in socialni rehabilitaciji nekdanjih odvisnikov od drog, je takratni ljubljanski nadškof in metropolit Franc Rode avgusta leta 2001 podelil odličje Sv. Cirila in Metoda, najvišje odličje, ki ga Slovenska škofovska konferenca podeljuje tistim, ki so na poseben način zaslužni za Cerkev na Slovenskem. Don Pierinu so ga podelili za njegovo pomoč slovenskim fantom in dekletom pri iskanju poti iz sveta zasvojenosti. Nenazadnje je prvih sedem let slovenskim mladim na zdravljenju nudil tudi skoraj celotno materialno oskrbo.

Delo don Pierina je bilo že leta 2001 v Sloveniji navzoče s štirimi centri. Metropolit Rode je takrat dodal, da je to eden od možnih odgovorov, ki jih evangelij narekuje današnjemu kristjanu, da je don Pierino je zelo dejaven in ustvarjalen kristjan, ki na probleme današnjega časa odgovarja z ustreznimi sredstvi. »Je priča in dokaz, da se ustvarjalnost evangelija nadaljuje tudi danes,« je še poudaril Rode. S programom pomoči zasvojenim in njihovim svojcem je Slovenska Karitas v sodelovanju z don Pierinom začela v letu 1992. Kot prva je leta 1995 zaživela skupnost za fante v Novi Gorici, v letu 1999 se ji je pridružil center v Čadrgu, leta 2000 pa še dva, in sicer v Razborju nad Sevnico in Vremah pri Divači. Vsi štirje centri so bili namenjeni fantom, v načrtu pa je bilo tudi odprtje prve komune za dekleta.

Življenje v Pierinovi skupnosti naj bi posamezniku pomagalo ne le premagati zasvojenost, ampak predvsem odkriti samega sebe in vzpostaviti osebnostno ravnotežje, s tem pa mu omogočilo ponovno vključitev v polnopravno ter odgovorno življenje. V terapevtskih centrih jim na njihovi poti pomagajo tisti, ki so prestali podobno izkušnjo; vso odgovornost za življenje, terapijo in delo namreč nosijo tisti, ki so sami uspešno premagali zasvojenost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.