dv, sta

 |  Politika

NSi bo v opoziciji

© Borut Krajnc

Izvršilni odbor stranke NSi se je odločil, da bo stranka v tem mandatu v opoziciji. SMC v zadnjem osnutku koalicijske pogodbe ni v zadostni meri upoštevala njihovih programskih zahtev, so presodili, zato Cerarja za mandatarja ne bodo podprli. Več>>

Izvršilni odbor NSi osnutek koalicijskega sporazuma razume kot zavrnitev ključnih programskih točk, ki so po mnenju NSi nujne za izhod Slovenije iz večletne krize.

Predsednica stranke Ljudmila Novakova je po dejala, da sta v zadnjem predlogu koalicijskega sporazuma od petih reformnih zahtev z NSi delno usklajeni zgolj dve – reforma trga dela in pokojninska reforma. V primeru zdravstvene reforme pa ostajajo bistvene konceptualne razlike, saj so si v NSi želeli, da bi večjo vlogo dobile privatne zavarovalnice na škodo javnega Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, že v prvem osnutku pogodbe pa so pri SMC zapisali, da bodo prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinili oziroma njegovo vsebino prenesli v obvezno zdravstveno zavarovanje. Z denarjem od premij, ki ga sedaj pobirajo privatne zavarovalnice – in 70 milijonov od zbrani 470 milijonov evrov na leto porabijo za svoje delovanje –, naj bi torej ZZZS razpolagal v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja.

V NSi, je dejala Novak, verjamejo, da je možno nova delovna mesta ustvariti zgolj z izboljšanjem pogojev gospodarstvu, nižjo davčno obremenitvijo, poenostavitvijo postopkov in racionalizacijo javnega sektorja, ne pa s povečanjem javnega trošenja.

Preberite si odličen članek Klemna Košaka, ki razkrinka v medijih večkrat ponovljeno besedno zvezo »dober gospodarski program NSi« >>

V NSi so sicer še napovedali, da bodo bodočo vlado podprli odpravljanju čezmernega primanjkljaja, zmanjševanju zadolženosti države in izboljševanju okolja za gospodarstvo.

Socialni demokrati o novem osnutku koalicijskega sporazuma pravijo, da je boljši od prejšnjega, a je treba nekatere stvari še razčistiti in doreči.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec za nekatere medije pojasnil, da ga je treba izpiliti zlasti na področju regresa za upokojence in da so se s pogajalci SMC že dogovorili za jasnejše definicije, poroča STA.

V ZaAB so z zadnjim osnutkom sporazuma načeloma zadovoljni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.