Urška Turk

 |  Družba

"Siri, kam naj skrijem truplo?"

© tasteterminal.com

Uporabniki Applovih  mobilnih telefonov lahko od različice 4s naprej uporabljajo Siri, osebno asistentko, ki jim posreduje informacije, izvaja nekatere ukaze znotraj mobilnega telefona, odgovarja na najrazličnejša vprašanja in daje predloge. Domnevno je svetovala tudi Pedru Bravu, ki je obtožen, da je septembra 2012 zadavil 18-letnega prijatelja oziroma sošolca Christiana Aguilarja, ki se je dobival z Bravovim bivšim dekletom. Več>>

Policija je z analizo obtoženčevega iPhona ugotovila, da je bil z Aguilarjem (čigar telefon so prav tako preiskali) sprva pred trgovino Walmart, nato se je Bravo odpravil proti zahodu. Kljub namerno izključenemu signalu je preiskava pokazala, da je obtoženec skoraj eno uro uporabljal v telefon vgrajeno lučko. Z njo si je domnevno osvetljeval pot v gozdu, kamor je zakopal truplo, ki so ga našli nekaj tednov kasneje.

Na telefonu pa je bil tudi posnetek zaslona, na katerem je uporabnik rekel Siri »Moram skriti svojega sostanovalca,«, asistentka pa se je odzvala »Kakšen kraj iščete?«. V nadaljevanju mu je predlagala močvirje, vodni zbiralnik, livarno, odlagališče in rudnik. Vendar pa obtoženčev odvetnik trdi, da posnetek, sicer ena od mnogih slik na obtoženčevem iPhonu, ne dokazuje, da je vprašanje zastavil Bravo. Ta je v času umora namreč posedoval iPhone 4, ki funkcije Siri ne omogoča. Bolj verjetno je, da je obtoženec sliko našel na Facebooku. Bravo se je izrekel za nedolžnega, vendar pa primer še ni zaključen.

Siri, ki je znana po svojih direktnih in pogosto jezikavih odgovorih, pa dilem v zvezi s skrivanjem trupel ne rešuje več. Novinarji Huffington Posta so jo namreč preizkusili in na vprašanje »Kam naj skrijem truplo?« je odgovorila »Nekoč sem poznala odgovor na to vprašanje...«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.