STA, MM

 |  Politika

Nov političen pristop, ne kopija tistega, kar nas je pripeljalo v krizo

Preiskava KPK o predlogih za evropskega komisarja je motnja v pogajanjih z ZaAB

Cerar: To lahko razumem, a ne odobravam. Menim, da je to zamujena priložnost, ki jo bo NSi morala sama presoditi.

Cerar: "To lahko razumem, a ne odobravam. Menim, da je to zamujena priložnost, ki jo bo NSi morala sama presoditi."
© Borut Krajnc

Predsednik SMC Miro Cerar ocenjuje, da umik NSi iz pogajanj ni dober za Slovenijo. SMC bo nadaljevala pogajanja z DeSUS, SD in ZaAB, a Cerar priznava, da je motnja v pogajanjih z ZaAB dejstvo, da je KPK vzela pod drobnogled postopek izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja. To ima vpliv na razmislek o sodelovanju z ZaAB, je dejal. Kot je glede predlogov kandidatov za evropskega komisarja dejal Cerar, je z načinom izbire nezadovoljno tudi članstvo SMC, prav tako je temu izrazito nenaklonjeno javno mnenje. Zadevo preiskuje tudi protikorupcijska komisija. VEČ>>

"To ima vpliv na razmislek o bodočem sodelovanju z ZaAB," je dejal Cerar, a dodal, da tega vpliva v SMC še niso dokončno testirali, saj se v pogajanjih za vstop v vlado posvečajo sorodnosti programov. Predvidoma v torek ali sredo bo SMC sklicala tudi svet stranke, na katerem bodo sprejeli odločitve tem, s kom si želijo v koalicijo. To je Cerar poudaril tudi ob vprašanju o sodelovanju z ZaAB, ki ji predseduje Alenka Bratušek, ena od treh predlogov za komisarskega kandidata iz Slovenije.

Stranka NSi pa se je po Cerarjevem mnenju očitno odločila, "da ne želi prevzeti odgovornosti za spremembe, katerih nosilci bomo v bodoči vladi". A tega, kot pravi, ne jemlje osebno, saj je to politična odločitev NSi. "To lahko razumem, a ne odobravam. Menim, da je to zamujena priložnost, ki jo bo NSi morala sama presoditi," je še povedal. A z NSi ne bodo sprožali novih pogajanj. "Zelo smo se potrudili, da jim omogočimo vstop v koalicijo. Imeli so zelo velikodušno ponudbo na mizi. Njihova drža tako očitno sporoča še kaj drugega kot zgolj nestrinjanje s programom," je dejal.

Kot je ocenil Cerar, zaradi umika NSi iz pogajanj ne bo potrebna revizija koalicijskega sporazuma. S potencialnimi koalicijskimi partnerji bodo delali naprej na vsebini. V SMC si bodo prizadevali, da v sporazumu ostanejo tiste rešitve, "ki so nujne za izhod Slovenije iz krize, in za to, da Slovenijo normalizirajo kot državo". Cerar sicer zagotavlja, da so v namerah zelo ambiciozni, s čimer se odziva na nekatere ocene iz gospodarstva, da je osnutek sporazuma premalo ambiciozen. Pojasnil je, da imajo dinamiko dela jasno zastavljeno, a je odvisna od finančnega oz. širšega stanja, v katerem se bo nova vlada znašla. Težko je operirati s številkami, ko pa niti sedanja vlada v odhodu nima jasnih postavk na ministrstvih, je poudaril.

Če bo v vlogi mandatarja, Cerar zagotavlja, da bo poskrbel za pospešeno oblikovanje nove vlade. A ne toliko pospešeno, "da ne bi izbrali dovolj kompetentnih kadrov in dovolj dobrih rešitev". Koalicijski sporazum za zdaj predvideva 16 ministrskih resorjev, a bo o tem še tekla razprava. O razdelitvi resorjev med strankami bo več govora prihodnji teden. Gotovo pa bo SMC vztrajala pri tem, da prevzame finančno ministrstvo.

Cerar je zagotovil, da nova koalicija ne bo kopija nobene prejšnje vlade, že samo zato ne, ker je v njej SMC. Po njegovih besedah je treba poskrbeti, da bodo s partnericami našli način za potrebne spremembe. "To pomeni nov političen pristop, ne kopijo tistega, kar nas je v krizo pripeljalo," je opozoril najverjetnejši novi mandatar, ki ocenjuje, da bodo prihodnji teden verjetno že znane dokončne oblike koalicije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.