STA, MM

 |  Družba

Staranje slabo za gospodarstvo

Moody's opozarja na negativne učinke staranja prebivalstva za gospodarstvo

Bonitetna agencija Moody's opozarja: umrite čimprej, da ne boste v napoto gospodarstvu.

Bonitetna agencija Moody's opozarja: umrite čimprej, da ne boste v napoto gospodarstvu.
© Arhiv Mladine

Bonitetna agencija Moody's opozarja na negativne učinke staranja prebivalstva za gospodarstvo. Ker se prebivalstvo po svetu stara, bo to zaviralo gospodarstvo in trend rasti se bo v naslednjih 20 letih občutno upočasnil, so zapisali v nedavno objavljenem poročilu. S problemom neravnotežja med številom starejših in mlajših, ki (še) hodijo v službo, se ne soočajo več le razvite države, ampak tudi hitro rastoče, so ugotovili v Moody's, eni od treh ameriških bonitetnih hiš, ki jih mnogi krivijo za krizo in pri ljudeh nepriljubljene varčevalne ukrepe držav. VEČ>>

Ta "tempirana demografska bomba", kot so jo poimenovali v bonitetni agenciji, in z njo povezan padec prihrankov gospodinjstev bi lahko letno rast svetovnega gospodarstva do leta 2019 znižala za 0,4 odstotne točke. Med letoma 2020 in 2025 bi lahko bil učinek precej večji - rast bi lahko zbila za 0,9 odstotne točke. Moody's je poročilo utemeljil na raziskavi 33 razvitih in 22 hitro rastočih držav. "Demografska tranzicija, ki se pogosto obravnava kot dolgoročni problem, je pred nami zdaj in bo občutno znižala gospodarsko rast," je dejala ena od avtoric poročila Elena Duggar.

Delež globalne delovne populacije bo s trenutnih ravni do leta 2030 rasel bistveno počasneje kot v minulih 15 letih - povečal naj bi se za le 13,6 odstotka, potem ko je rast znašala že 24,8 odstotka. Vse države, z izjemo nekaterih v Afriki, bodo beležile padec delovne populacije ali počasnejšo rast. Za več kot deset odstotkov naj bi se delovna populacija s trenutnih ravni do leta 2030 zmanjšala v približno 16 državah, vključno z Nemčijo, evropskim gospodarskim motorjem, Rusijo, Ukrajino in Japonsko.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.