STA, MM

 |  Kultura

Potujoča razstava Belih albumov

Razstava, ki je že gostovala po različnih galerijah v ZDA, bo svojo pot končala v rojstnem kraju legendarnih The Beatles, Liverpoolu

Rutherford Chang in njegova zbirka.

Rutherford Chang in njegova zbirka.
© nytimes.com

Več kot 1000 izvodov legendarne plošče White Album britanske skupine The Beatles bo v Liverpoolu prikazanih na razstavi newyorškega umetnika Rutherforda Changa. Pred osmimi leti je začel zbirati albume, saj ga je navdušilo, kako so prejšnji lastniki bel ovitek plošče okrasili z različnimi risbami, čačkami in celo ljubezenskimi pismi. VEČ>>

Od leta 1968, ko je znamenita plošča Beatlov izšla, je bilo po vsem svetu prodanih več kot milijon izvodov. Dvojna plošča, na kateri je zapisano zgolj ime skupine The Beatles na beli podlagi, je pritegnila pozornost ameriškega umetnika. Do sedaj mu je uspelo zbrati 1018 plošč, ki jih bo razstavil v centru umetnosti FACT v rojstnem kraju Beatlov Liverpoolu, je poročal BBC.

Umetnik je prvi album kupil po naključju, ko je bil še najstnik. Takrat je spoznal, da je vsak izvod albuma unikaten. Chang je še povedal, da ga White Album zanima predvsem kot kulturni fenomen. Albumi bodo razstavljeni v škatlah, podobno kot so postavljeni v prodajalnah s ploščami. "Ljudje bodo lahko sami brskali po škatlah, si plošče ogledali in jih celo poslušali." Poudaril je, da obiskovalci razstavljenih plošč ne bodo mogli kupiti. Obiskovalce je povabil, naj prinesejo svoj izvod White Albuma, če mu ga želijo prodati.

Razstava, ki je že gostovala po različnih galerijah v ZDA, med drugim se je ustavila tudi v New Yorku, Connecticutu in Atlanti, bo svojo pot končala v rojstnem kraju legendarnih Beatlov, Liverpoolu. Chang je povedal, da je bila vedno njegova želja, da bi albume razstavil prav v tem mestu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.