STA, MM

 |  Politika

Mavrična ne bo, bo vsaj trdna?

Pahor bo Cerarja predlagal za mandatarja, pričakovati je končno obliko koalicije

Na koalicijskem obzorju (še) nič presenetljivo novega...

Na koalicijskem obzorju (še) nič presenetljivo novega...
© Tomaž Lavrič

SMC bo v prihodnjih dneh nadaljevala koalicijska pogajanja, do konca tedna je pričakovati tudi končno odločitev o tem, katere stranke bodo v vladi. Koalicijski sporazum naj bi parafirale pred odločanjem DZ o kandidatu za mandatarja Miru Cerarju, ki pa ga ni pričakovati v prihajajočem tednu. Predsednik države Borut Pahor ga bo DZ predlagal v torek. V pogajanjih za vstop v Cerarjevo vlado so, ko se je zaradi zavrnitve ključnih programskih točk umaknila NSi, poleg SMC ostale SD, DeSUS in tudi ZaAB. Te bi skupaj v DZ lahko tvorile trdno koalicijo, s 56 poslanskimi glasovi. VEČ>>

Takšna sestava koalicije bi omilila ali preprečila "izsiljevanje" posameznih manjših vladnih partneric, saj bi, četudi bi katera od njih zapustila koalicijo, ta še ohranila večino v DZ. Vendar pa kljub temu in kljub precejšnji programski sorodnosti s SMC še najbolj pod vprašajem ostaja sodelovanje stranke ZaAB v vladi. Nekateri v SMC naj bi bili kljub siceršnji programski sorodnosti nenaklonjeni sodelovanju z najmanjšo parlamentarno stranko ter njeno predsednico in premierko v odhodu Alenko Bratušek.

Cerar je v četrtkovi izjavi novinarjem tudi priznal, da je postopek izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja, ki je pod drobnogledom protikorupcijske komisije, motnja v pogajanjih z ZaAB. S tem je namreč nezadovoljno članstvo SMC, prav tako je temu izrazito nenaklonjeno javno mnenje. "To ima vpliv na razmislek o bodočem sodelovanju z ZaAB," je dejal Cerar, a dodal, da tega vpliva v SMC še niso dokončno testirali, saj se v pogajanjih za vstop v vlado za zdaj posvečajo sorodnosti programov. Predvidoma v torek ali sredo bo SMC sklicala tudi svet stranke, na katerem bodo sprejeli odločitve o tem, s kom si želijo v koalicijo. Predvidoma v četrtek pa se bo sestalo predsedstvo SD, ki bo razpravljalo o poteku koalicijskih pogovorov in o tem, ali se bodo pogajali naprej za vstop v vlado.

SMC se bo s SD, DeSUS in ZaAB danes še ločeno pogovarjala, zatem pa naj bi predvidoma sledila skupna pogajanja. Za zdaj zagotavljajo, da želijo izpiliti še nekatera vsebinska vprašanja. Ta teden pa bo več govora tudi o kadrih in razdelitvi resorjev med strankami, čeprav naj bi bili ti pogovori neuradno že del koalicijskih pogajanj. Koalicijski sporazum za zdaj predvideva 16 ministrskih resorjev, a bo o tem še tekla razprava. Gotovo pa bo SMC vztrajala pri tem, da prevzame finančno ministrstvo.

Špekulacij o tem, kako si bodo stranke razdelile druge resorje in kdo jih utegne voditi, je sicer veliko. Večkrat je že bilo omenjeno, da naj bi si SD želela voditi gospodarsko ministrstvo in ohraniti vodenje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. DeSUS utegne še naprej voditi zunanje ministrstvo. Pričakovati je, da bodo stranke parafirale osnutek koalicijskega sporazuma še pred odločanjem DZ o novem mandatarju.

Predsednik DZ Milan Brglez je spomnil, da mora DZ volitve predsednika vlade opraviti najprej v 48 urah in najpozneje v sedmih dneh po vložitvi kandidature. Sprva se je predpostavljalo, da bo Pahor predlog za mandatarja v DZ poslal danes, a je nazadnje napovedal, da bo to storil v torek. Po navedbah Brgleza se je v javnosti kot o najverjetnejšem datumu izredne seje že kar nekaj časa govorilo o petku, 22. avgustu, vendar se sam bolj nagiba k 25. avgustu. Ker pa bo zadnji možni dan odločanja o mandatarju v torek, 26. avgusta, bi predsednik DZ sejo lahko sklical tudi za ta dan.

Po njegovem mnenju je poslovniški rok, v katerem morajo opraviti volitve predsednika vlade, treba nameniti ali pa izkoristiti za dogovor o nekaterih podrobnostih in za uskladitev predlogov potrebnih pravnih podlag za delovanje nove vlade, na primer zakonov o vladi in o državni upravi. Vsekakor pa je po navedbah Brgleza pomembno tudi dejstvo, da z dnem izvolitve prične teči 15-dnevni rok, v katerem mora novoizvoljeni predsednik vlade državnemu zboru predložiti listo kandidatov za ministre.

V zvezi z volitvami mandatarja posebni drugi postopki v DZ niso predvideni, je pa za pripravo te izredne seje nujen sklic seje kolegija predsednika DZ, na kateri bo določen predviden čas razprave, opravljeno posvetovanje o datumu in uri seje, je pojasnil Brglez. Če bo v prihodnjem tednu že dosežen dogovor glede ustanovitve delovnih teles in števila mest, ki pripadajo posameznim poslanskim skupinam, predsednik DZ napoveduje, da bo na sejo kolegija uvrstil tudi to točko. Oblikovanje delovnih teles ni neposredno povezano z volitvami mandatarja, ampak je pomembno že za samo delovanje DZ. Cerar ima sicer že zagotovljeno zadostno podporo za izvolitev, saj so mu jo poleg poslancev SMC obljubili še poslanci DeSUS in ZaAB, pričakovati pa je tudi podporo poslancev SD.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.