dv

 |  Politika

Manj prometnih nesreč, več vlaganj v razvoj 3D-natisljivih človeških organov

»Povsod po svetu se znižuje delež umrlih darovalcev po travmatskih poškodbah, saj je vse manj prometnih nesreč,« je leta 2011 v reviji Ledvica, ki jo izdaja Društvo ledvičnih bolnikov, dejal portugalski zdravnik dr. Maio Rui. Uvedba samovozečih vozil, ki naj bi smrtnost na cestah še zmanjšala, bo čakalne dobe za presaditev organov še podaljšala. To naj bi dalo resničen zagon raziskavam, kako organe dobiti drugače – denimo s 3D-tiskanjem. Več>>

Kot piše Fortune, je povezavo med tehnološkim napredkom in težavo zagotavljanja človeških organov za presaditev izpostavil ustanovitelj podjetja Makerbot, ki izdeluje najbolj popularne 3D-tiskalnike.

Več o 3D-tisku>>

Na vprašanje novinarja, kaj si misli o 3D-tiskanju organov, je dejal, da natisljivi organi ne bodo postali realnost, dokler se ne bo množično razširila uporaba samovozečih avtomobilov.

Ti avtomobili se ponekod v Združenih državah že vozijo, uporabo je dovolila tudi Velika Britanija. Prednost, ki jo prinašajo, je predvsem na področju varnosti: kar 90 odstotkov prometnih nesreč, ki se zgodijo v ZDA, so posledica človeške napake ali malomarnosti, računalniki pa niso nikdar utrujeni, ali pijani, ali živčni, kar pomeni, da bi bilo nesreč bistveno manj. Prometnih nesreč s smrtnim izidom je že sicer vsako leto manj, še poroča Fortune.

»Samovozeči avtomobil bo vsak čas realnost, največ organov, primernih za presaditev, pa prihaja od žrtev prometnih nesreč,« je dejal. »Imamo torej velik problem, o katerem sploh na razmišljamo – da ljudje neprestano umirajo zaradi prometnih nesreč. A najbolj zanimivo je, da če zmanjšamo število umrlih v prometnih nesrečah, se potem pojavi popolnoma nov problem: kje dobiti organe. Dokler ne uvedemo samovozečih avtomobilov, ne bomo tiskali organov. Tiskanje organov bo naslednja težava, ki jo bomo poskušali rešiti.«

Kako daleč smo od natisljivih človeških organov>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.