|  Politika

Pahor Cerarja predlagal za mandatarja

© Borut Krajnc

Predsednik države Borut Pahor je podpisal predlog kandidature prvaka SMC Mira Cerarja za mandatarja, predlog bo v DZ poslal danes. Cerarju je zaželel veliko sreče ter ocenil, da novo vlado čaka težka, a neodložljiva naloga. Zastaviti mora jasno smer sprememb, o njihovi koristnosti prepričati široko javnost in jih končno tudi uveljaviti, je dodal. Še pred podpisom se je Pahor s Cerarjem na kratko sestal v predsedniški palači. Več>>

V izjavi za medije po podpisu predloga je Pahor pojasnil, da je Cerarja predlagal iz več razlogov. Po njegovih besedah Cerar predseduje stranki, ki je na letošnjih volitvah prepričljivo zmagala. Poleg tega je, tako Pahor, celo zelo površni opazovalec volitev zlahka opazil, da je SMC v veliki meri zmagala prav po osebni zaslugi njenega predsednika.

Pahor je nadaljeval, da Cerarja predlaga po opravljenih posvetovanjih z vodji vseh poslanskih skupin, pa tudi zato, ker ga pri Cerarju prepričujeta njegova osebna predanost in osredotočenost na naloge, ki ga čakajo s prevzemom odgovornosti. "To zahtevno dolžnost bo opravljal vestno in uspešno," je Pahor dejal o Cerarju.

Miro Cerar se predsedniku republike Borutu Pahorju zahvaljuje za izkazano čast ob predlogu za mandatarja, ki ga je Pahor podpisal danes. Obenem se je državljanom ponovno zahvalil za zaupanje na volitvah in dejal, da ima kot kandidat za predsednika vlade veliko odgovornost ter se zaveda težkih nalog, ki so pred njim.

Tako on kot bodoča vlada in poslanci so pred velikimi izzivom, kako iziti iz krize in kako državo prenoviti tako, da bomo sebi, predvsem pa prihodnjim generacijam zagotovili kakovostno življenje in trajnostni razvoj, je povedal Cerar.

Pri oblikovanju bodoče vlade bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bo vlada kompetentna in bodo v njej ljudje, ki bodo kos izzivom in nalogam, ter da bo vlada dovolj stabilna, da bo lahko zagotovila pot do tistih nujnih ciljev, ki si jih danes postavljamo kot neizogibne, je dejal Cerar v izjavi v predsedniški palači. S predsednikom Pahorjem se je pred samim podpisom tudi na kratko srečal.

Po prejemu predloga bo predsednik DZ določil datum seje, ki ne sme biti prej kot v 48 urah po prejetju predloga in ne kasneje kot v sedmih dneh. Predsednik DZ Milan Brglez se nagiba k sklicu seje za 25. avgust. Po izvolitvi mora sicer predsednik vlade v 15 dneh predlagati imenovanje ministrov. (sta)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.