STA, MM

 |  Kultura

Dan D za K4: 12. september

Klub K4 v novo sezono samostojno

Štirka štarta 12. septembra.

Štirka štarta 12. septembra.
© Arhiv Mladine

Klub K4 bo v novo sezono, ki jo bosta 12. septembra uvedla Troy Pierce in Sebastian Mullaert ali Minilogue, vstopil samostojno. Deloval bo v sklopu Zavoda Štirka, ki so ga po besedah direktorja bivšega Zavoda K6/4 zdaj Zavoda Kersnikova Aleša Logarja ustanovili z namenom, da bi K4 zagotovili tako programsko kot organizacijsko avtonomnost. "Osnovni namen reorganizacije in sanacije Zavoda K6/4 je predvsem želja, da bi se na Kersnikovi zgradil center urbanega kulturnega umetniškega dogajanja ter da klubu K4 pomagamo, da preživi. V letu in pol sem na Kersnikovi videl veliko pozitivnega; ljudi, ki so se resnično trudili za klub," je povedal Logar. VEČ>>

Preteklo dogajanje je po njegovih besedah namreč onemogočalo resno skrb za klub, ki bo imel 10.000 evrov ustanovnega kapitala: "S skupnimi močmi smo prišli, da zavod Kersnikova uspešno saniramo, Klub K4 pa v sklopu Zavoda Štirka lahko deluje samostojno in bo lahko neobremenjeno deloval tudi dalje. Dolgovi ostajajo na zavodu Kersnikova." Kot je na novinarski konferenci poudaril Logar, bo Zavod Kersnikova deloval le v svetu Zavoda Štirka, ki ga sestavljajo Logar kot predstavnik ustanovitelja, Oskar Šušteršič kot kandidat sodelavcev kluba in Uroš Veber kot predstavnik strokovne javnosti.

Novi direktor Zavoda Štirka Janez Zupan - Lunik, ki je klub vodil že v prejšnji sezoni, je poudaril, da smernice delovanja v klubu ostajajo nespremenjene, poskušali pa bodo bolje predstaviti blagovno znamko Klub K4, tako da v letošnji sezoni ne bo več ekipnih večerov, kot je bilo to v navadi doslej. "Preko glasbenih žanrov in pozicioniranja publike bomo delali večere pod lastno blagovno znamko, da bi klub ponovno postal bolj prepoznaven," je poudaril in dodal, da bodo uvedli tudi žive prenose z določenih dogodkov. V klubu želijo z delavnicami, sodelovanjem z raznimi festivali v tujini ter z izobraževalnimi programi razširiti tudi "obglasbeno dogajanje", ki pa bo v začetku manj opazno, saj je odvisno od lastnega kapitala, "ki ga bomo zaslužili z delovanjem kluba".

"Na začetku bo v ospredju bolj osnovna dejavnost - prirejanje dogodkov, s katerimi skušamo doseči nekaj več kot zgolj zabavo. Želimo predstaviti umetnike, ki na svojih področjih zaznamujejo strokovno javnost tudi v svetovnem merilu," je še dejal Zupan. Po njegovih besedah naj bi bila dolgoročna strategija kluba, da bi javnosti ponujal "vso širino alternativnega ustvarjanja urbane avdiovizualne umetnosti". Kot je dodal, nameravajo v klubu organizirati tudi koncerte, a morajo prej poskrbeti za infrastrukturo.

Glavno dogajanje v klubu, ki bo v prostorih ŠOU Ljubljana prebival za 750 evrov na mesec in stroške, bo ob petkih, ostajajo roza sobote, kakšen dogodek pa bodo pripravili tudi med tednom. Pred uradnim odprtjem sezone bodo uvodni dogodek z zunanjim izvajalcem pripravili že 5. septembra, a imena še niso razkrili. Zupan je ob imenovanju za direktorja izbral tudi programski vodji Tineta Vrabiča - Nitza in Luko Laha - Levanaela, za vizualno podobo pa bo skrbel Miha Artnak. Na konferenci so nekaj besed namenili tudi finančni situaciji Zavoda Kersnikova, v katerem po besedah Logarja ostaja slaba polovica oziroma okoli 200.000 evrov dolga. Več podatkov bodo javnosti predstavili septembra.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.