Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Začetek dobičkonosnega prijateljstva

Zahodne sankcije so zbližale Rusijo in Kitajsko

Kitajska je letos postala največja kreditodajalka ruskim podjetjem. V prvem četrtletju letos so ruska podjetja v ZDA najela za 44 milijonov dolarjev kreditov, kar je le tretjina zneska kreditov, ki so jih tam najela v enakem obdobju lani (139 milijonov dolarjev). V prvih treh mesecih letos so ruska podjetja v evropskih državah najela 90 odstotkov manj kreditov kot v enakem obdobju lani, poročanje časopisa Isvestija povzema Epochtimes. VEČ>>

Na Kitajskem pa so si ruska podjetja v prvem četrtletju letos izposodila 13,16 milijarde dolarjev, lani v enakem času pa le 32 milijonov dolarjev. Največ kreditov sta na Kitajskem najela naftni koncern Rosneft in plinski koncern Gazprom. Obe družbi bosta 90 odstotkov denarja od kreditov, ki sta jih najeli na Kitajskem, porabili za izpolnitev pogodb o dobavi plina in nafte Kitajski.

Podatki kažejo, da so bila ruska podjetja že pred izbruhom ukrajinske krize in uvedbo sankcij Zahoda proti Rusiji pripravljena na zmanjšanje zadolževanja na Zahodu in povečanje na Vzhodu. Ruska vlada zaradi sankcij pričakuje tudi veliko zmanjšanje števila turistov iz držav EU, zato namerava privabiti več turistov iz »držav, ki širijo manj protiruske propagande«. Turistične agencije v Moskvi že iščejo vodiče, ki znajo kitajsko in korejsko. Predstavnik združenja za hotelirstvo in gastronomijo pravi, da v Rusijo tako rekoč ne prihajajo več turisti iz ZDA, tudi število turistov iz članic EU se je prepolovilo. Rusi nameravajo ta izpad nadomestiti s turisti iz Kitajske, Indije, Brazilije, Južne Koreje.

Več poslov kot do zdaj, namerava Rusija sklepati s Kitajsko tudi na področju informacijske tehnologije, poroča The Moscow Times. Tam namerava kupiti več računalniške opreme, zlasti strežnike, telekomunikacijske naprave, naprave za hrambo podatkov ter tako zmanjšati odvisnost od ZDA. Junija je kitajski telekomunikacijski koncern Huawei z Rusi sklenil pogodbe v vrednosti več milijard dolarjev. Kot protidobavo namerava Rusija na Kitajsko prodati več programske opreme. RIA Novosti pa navaja, da je Kitajska pripravljena povečati trgovino s kmetijskimi izdelki z Rusijo. Lani so kitajska podjetja prodala v Rusijo za 2,1 milijarde dolarjev kmetijskih izdelkov.

Rusija je med tem sicer po poročanju STA omilila embargo na uvoz hrane iz EU in drugih držav. Ruski premier Dmitrij Medvedjev je dva tedna po uvedbi popolnega embarga na uvoz večine hrane iz EU, ZDA, Avstralije, Kanade in Norveške, skrajšal seznam prepovedanih živil. Z dekretom je tako s seznama umaknil mladice lososa, mleko in mlečne izdelke brez laktoze, semenski krompir, sladko koruzo, grah, prehranska dopolnila in vitamine. Dekret Medvedjeva je objavljen na spletni strani ruske vlade.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.