STA, MM

 |  Politika

Zgolj še ena kratkotrajna zgodba?

Po Šoltesovem odstopu kongres stranke Verjamem sredi septembra

Kot razlog za slab rezultat stranke Verjamem Igor Šoltes navaja tudi medijske diskreditacije in ustanovitev stranke SMC.

Kot razlog za slab rezultat stranke Verjamem Igor Šoltes navaja tudi medijske diskreditacije in ustanovitev stranke SMC.
© Uroš Abram

Igor Šoltes, ki je z mesta predsednika Verjamem odstopil že kmalu po julijskih parlamentarnih volitvah, je dejal, da je pri takem volilnem rezultatu odstop "edini logičen in higieničen korak, ki ga je treba storiti". Stranka je na volitvah namreč prejela 0,78 odstotka glasov, na majskih evropskih volitvah pa se je lista Igorja Šoltesa z 10,33-odstotno podporo uvrstila na tretje mesto, kar je Šoltesu kot nosilcu liste prineslo mesto evropskega poslanca. VEČ>>

Po odstopu Igorja Šoltesa z mesta predsednika stranke Verjamem zaradi slabega rezultata na volitvah v DZ bodo novo vodstvo izbrali sredi septembra, napoveduje podpredsednik stranke Boštjan Horvat. Kot pravi, stranka ne bo nastopila na lokalnih volitvah, bo pa pripravila strategijo za prihodnje, saj so se zavezali, da ne bodo "kratkotrajna zgodba". Po Šoltesovem mnenju je eden od razlogov za slab uspeh stranke Verjamem, ki je bila ustanovljena 4. junija, na državnozborskih volitvah časovna komponenta, saj so se te odvile kmalu po evropskih volitvah. Na nižjo podporo stranke je vplivala tudi Šoltesova prva napoved, da na parlamentarnih volitvah ne bo kandidiral, ki jo je pozneje sicer spremenil, ocenjuje nekdanji predsednik Verjamem.

Kot razlog za slab rezultat Šoltes prav tako navaja medijske diskreditacije in ustanovitev stranke SMC, ki je verjetno pobrala tudi del glasov, ki so ga volivci na evropskih volitvah namenili Šoltesovi listi. Po predsednikovem odstopu stranko Verjamem do kongresa, na katerem bodo volili novo vodstvo, vodita njena podpredsednika Boštjan Horvat in Gregor Veličkov. Kot je pojasnil Horvat, nad Šoltesovim odstopom niti ni bil presenečen, saj je predsednik že vnaprej napovedal, da bo v primeru slabega rezultata na volitvah prevzel odgovornost in odstopil. Po Horvatovem mnenju je to primerna in potrebna odločitev. Kot pravi, tudi sam nosi odgovornost za slab rezultat.

"Rezultat je pač rezultat, ampak stranka bo delovala naprej. Že ob začetku kampanje smo se zavezali, da ne bomo neka kratkotrajna zgodba, ampak gradimo dolgoročno," je poudaril Horvat. Po Horvatovih besedah še vedno obstaja možnost, da Šoltes na septembrskem kongresu za predsednika stranke ponovno kandidira, k čemur ga bodo tudi pozvali. Sam bi si ga, kot pravi podpredsednik, namreč želel na čelu stranke tudi v prihodnje, je pa to odvisno tudi od Šoltesove odločitve. Kot pravi Šoltes, je glede na volilni rezultat vprašanje, kakšen smisel bi imela ponovna kandidatura za predsednika.

Na vprašanje, ali ostaja član stranke, je Šoltes odgovoril, da je to stvar pogovora s člani in da bodo o vseh nadaljnjih korakih in postopkih odločali organi stranke. Obenem pa so po Šoltesovih in Horvatovih navedbah že sprejeli odločitev, da stranka Verjamem na oktobrskih lokalnih volitvah ne bo nastopila s svojimi kandidati. Razloga sta finančno stanje stranke in časovna bližina lokalnih volitev. "Bodo pa naši kandidati oziroma člani naše stranke kandidirali s svojimi listami. Tudi sam nameravam kandidirati - verjetno, če nam uspe zbrati podpise, s svojo listo," je dejal Horvat. Na vprašanje, v kateri občini, je pojasnil, da gre za Mestno občino Murska Sobota.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.