Darja Kocbek

 |  Družba

Postajamo bolj neumni?

© Tomaž Lavrič

Inteligenčni kvocient (IQ) človeštva je v zadnjih 30 letih zlasti zaradi izboljševanja kakovosti življenja in boljšega izobraževanja rasel. Zadnji testi pa so pokazali, da se je v zadnjih desetih letih rast kolektivnega IQ na Danskem, v Avstraliji in Veliki Britaniji zmanjšala. Več>>

Človeštvo je torej pri rasti vrednosti IQ doseglo vrh, na svojem blogu ugotavlja nemški novinar Markus Gaertner.

Britanski Daily Mail kot razlog za to, da IQ ne raste več, navaja boljšo zdravstveno oskrbo in več tehnologije.

Gaertnerja to ne preseneča, saj nam roboti pomagajo misliti, centralne banke tiskajo denar, vodilni mediji objavljajo dobre novice. Roboti namesto nas igrajo šah in vozijo avtomobile. Po našem naročilu celo vodijo vojne. Že dolgo sami ne odločamo več o nakupih, namesto nas to počne deset velikih svetovnih podjetij, ki v več kot 80 odstotkih določajo, kaj v trgovinah damo v nakupovalne vozičke. Dodatni napredek so digitalne denarnice, ko pa bodo banke pokupile vse nove informacijsko-komunikacijske družbe s področja finančnih tehnologij, bomo dobili še male senzorje. Te nam bodo vstavili pod frizuro, da nam bodo brali misli, kaj hočemo kupiti (brez skrbi, za seks in umazane misli bodo imeli vgrajen »kitajski zid«) in te podatke neposredno prenašali v blagajno. Tatovi bodo z uvedbo teh senzorjev tudi ukinjeni, hkrati pa bo blagajna prihodnosti delovala še kot detektor laži, saj bo podatke avtomatsko pošiljala davčni upravi in agenciji za nacionalno varnost (NSA), cinično zaključuje Gaertner.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.