STA, MM

 |  Svet

Ebola prestopa afriške meje

WHO zabeležila prvo okužbo z ebolo v svojih vrstah

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da se je s smrtonosno ebolo okužil prvi njihov strokovnjak. Gre za epidemiologa, ki je deloval v Sierri Leone, zahodnoafriški državi, po kateri pustoši ebola. Prve primere ebole so danes potrdili tudi v Demokratični republiki Kongo. WHO ni razkrila spola, starosti ali nacionalnosti okuženega strokovnjaka, zatrdila je le, da je v najboljši možni zdravstveni oskrbi. A organizacija obenem razmišlja o zdravstveni evakuaciji v drugo zdravstveno ustanovo, če bo potrebno. Od začetka letošnjega izbruha ebole v več državah zahodne Afrike je WHO na to območje napotila približno 400 svojih sodelavcev. VEČ>>

Medtem je na poti v London britanski zdravstveni delavec, ki se je okužil z ebolo. Trenutno je še na vojaškem letalu na poti proti Otoku, kjer ga bodo, čeprav ni resno bolan, zdravili ločeno od ostalih bolnikov v eni od londonskih bolnišnic, je sporočilo britansko zdravstveno ministrstvo. Po pisanju britanskih medijev naj bi šlo za moškega zdravstvenega delavca, ki je v Sierri Leone deloval z dobrodelno organizacijo. Je pa prva oseba iz Velike Britanije, ki se je okužila v najnovejši epidemiji ebole.

Po navedbah WHO se je med zdravljenjem okuženih v Gvineji, Sierri Leone, Liberiji in Nigeriji, kjer pustoši ebola, s tem smrtonosnim virusom okužilo 225 zdravstvenih delavcev, od tega jih je 130 umrlo. Prve primere ebole so medtem danes potrdili tudi v Demokratični republiki Kongo, ki je tako peta država, kjer so zabeležili to smrtonosno bolezen. Kot je potrdil minister za zdravje v DR Kongo Felix Kabange Numbi, so analize vzorcev obolelih za hemoragično mrzlico na severozahodu države pokazale, da sta bila dva vzorca pozitivna za ebolo. Gre za sedmo epidemijo ebole v tej državi, kjer so virus ebole leta 1976 prvič odkrili.

Medtem je zaradi epidemije Benin odpovedal srečanje afriških zdravstvenih ministrov, ki naj bi potekalo prvi teden septembra. Zunanji minister Benina Nassirou Arifari Bako je sporočil, da so po posvetovanju z WHO odpovedali srečanje, ki naj bi se ga udeležile delegacije iz več kot 40 afriških držav. V Beninu sicer še niso zabeležili okužbe z ebolo, a v državo pogosto priletijo letala iz nigerijskega Lagosa, kjer so zabeležili že do 14 okužb z ebolo. Od začetka epidemije je skupno umrlo že več kot 1400 ljudi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.