Denis Vičič

 |  Politika

Francoska vlada padla, isti premier bo sestavil novo

Francoski premier Manuel Valls je francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu podal odstopno izjavo. Hollande pa mu je sestavo vlade zaupal še enkrat. Več>>

Potem ko je francoski minister za gospodarstvo Arnaud Montebourg v nedeljo kritiziral delovanje vlade na področju francoske gospodarske politike, podprl pa ga je tudi minister za izobraževanje, je premier Valls predsedniku republike oznanil odstop vlade.

Montebourg je bil kritičen do varčevalnih ukrepov, »ki jih zahteva Nemčija«. Francija bi se morala bolj posvetiti izhodu iz krize, ne pa toliko zmanjševanju proračunskega primanjkljaja, je dejal. »Varčevanje je ekonomsko gledano slab ukrep zato, ker povečuje brezposelnost in ne omogoča ponovne vzpostavitve financiranja javnih storitev. Politično gledano pa je varčevanje slabo zato, ker Evropejce usmerja v roke skrajnih strank.« Na volitvah v evropski parlament in na lokalnih volitvah v Franciji so volivci zgodovinsko visoko podporo namenili skrajnodesničarski Nacionalni fronti (Front National).

Na srečanju socialistov je pozval k čimprejšnjim ukrepom, ki bi spodbudili povpraševanje, poroča BBC. »Vedno obstaja alternativa ekonomskim politikam,« je dejal.

Socialist Hollande, ki se je ob prevzemu mandata zavzemal za "več države", nato pa spremenil mnenje in se zavzel za varčevalno politiko, alternativ ne vidi. Valls bo zato po pooblastilu iz Elizejske palače še enkrat sestavil vlado. Kdo bo nadomestil »levičarskega« Montebourga, naj bi bilo znano že v torek.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.