Urška Turk

 |  Kultura

Podelitev 66. nagrad emmy

© indiewire.com

Los Angeles bo drevi gostil podelitev emmyjev, nagrad, ki jih prejmejo najboljše televizijske oddaje, predvajane v času največje gledanosti. Dobitnike priznanj, ki veljajo za televizijski ekvivalent filmskih oskarjev, glasbenih grammyjev in gledaliških tonyjev, vsako leto izbere ameriška Akademija za televizijske umetnosti. Več>>

Nagrade se v grobem delijo na tiste za same serije, igralce, režijo in scenarij, nato pa naprej na številne podkategorije.

Za najboljšo komično nadaljevanko so letos nominirane nadaljevanke Veliki pokovci (The Big Bang Theory), Oranžna je nova črna (Orange Is The New Black), Louie, Silicijeva dolina (Silicon Valley), Podpredsednica (Veep) in Sodobna družina (Modern Family), ki je naslov osvojila lansko leto.

Med nominiranci za najboljšo dramsko serijo so lani zmagovalna Kriva pota (Breaking Bad), Igra prestolov (Game of Thrones), Pravi detektiv (True Detective), Hiša iz kart (House of Cards), Downton Abbey in Oglaševalci (Mad Man), prvih pet pa poleg Imperija pregrehe (Boardwalk Empire) upa tudi na emmyja za režijo. Nagrade bodo podelili tudi najboljši miniseriji, varietejski oddaji, televizijskemu filmu in resničnostni oddaji.

Med nominiranimi glavnimi igralci dramskih serij jih kar pet od šestih nastopa v omenjenih nominiranih nadaljevankah. To so Bryan Cranston (Kriva pota), Kevin Spacey (Hiša iz kart), Jon Hamm (Oglaševalci), Woody Harrelson in Matthew McConaughey (Pravi detektiv), ob njih pa je še Jeff Daniels iz serije Uredništvo (The Newsroom), ki je prestižno nagrado prejel lani. Med glavnimi igralkami nadaljevank tega žanra pa le dve igrata v nominiranih serijah in sicer Michelle Dockery (Downton Abbey) in Robin Wright (Hiša iz kart). Konkurirajo jima Claire Danes (Homeland), Lizzy Caplan (Masters Of Sex), Kerry Washington (Škandal) in Julianna Margulies (Dobra žena).

Nominiranke za glavno vlogo v komični seriji so Lena Dunham (Punce), Edie Falco (Sestra Jackie), lanska zmagovalka in zvezdnica nadaljevanke Seinfeld - Julia Louis-Dreyfus (Podpredsednica), Melissa McCarthy (Mike in Molly), Amy Poehler (Parki in rekreacija) in Taylor Schilling (Oranžna je nova črna), med nominiranimi igralci pa so Louis C.K. (Louie), Don Cheadle (Hiša laži), Ricky Gervais (Derek), Matt LeBlanc (Episodes), William H. Macy (Brez sramu) in Jim Parsons. Slednji je za vlogo Sheldona Cooperja v Velikih pokovcih emmyja prejel že trikrat in sicer lani, leta 2011 in 2010.

Prireditev, ki se bo po srednjeevropskem času začela jutri zgodaj zjutraj, bo vodil ameriški televizijski voditelj in komik Seth Meyers, prenašala pa jo bo televizijska mreža NBC. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.