STA, MM

 |  Politika

V tretje gre rado?

Potočnik pripravljen resno premisliti o komisarski kandidaturi

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je pripravljen resno premisliti o kandidaturi za evropskega komisarja.

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je pripravljen resno premisliti o kandidaturi za evropskega komisarja.
© Borut Krajnc

"Kot veste, me je stranka Mira Cerarja podprla kot kandidata za komisarja v naslednjem mandatu. Iz tega logično sledi, da se o kakršnih koli drugih funkcijah nismo pogovarjali," je Potočnik odgovoril na vprašanja, ali sta se s Cerarjem pogovarjala o ministrskih položajih, ali je dobil kakšno ponudbo in ali bi bil pripravljen prevzeti ministrsko funkcijo. VEČ>>

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je potemtakem pripravljen resno premisliti o kandidaturi za evropskega komisarja, če bi ga mandatar Miro Cerar znova predlagal za komisarskega kandidata. Cerar pa je včeraj pojasnil, da bo morda že v torek vzpostavil prvi stik s prihodnjim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. V odgovoru na vprašanje, ali bi bil pripravljen sprejeti ponudbo, če bi ga Cerar znova predlagal za komisarskega kandidata, pa je pojasnil: "Moje stališče do morebitne možnosti nastopa naslednjega mandata je znano že več mesecev in se ni spremenilo. V kolikor bi me mandatar Miro Cerar znova predlagal za komisarskega kandidata, bi bil pripravljen o tem resno razmisliti."

Cerar je v sredo povedal, da bo v primeru izvolitve za mandatarja za sestavo nove vlade najprej naslovil pismo na Junckerja oziroma njegov kabinet in vprašal, kako vidijo postopek izbire slovenskih kandidatov. Na podlagi odgovorov bodo v SMC ocenili, ali je bilo pri tem karkoli sporno, ter se ustrezno odzvali. Ob tem je Cerar spomnil, da so v SMC za kandidata predlagali Potočnika, česar sedanja vlada ni upoštevala. Potočnik pa je od kandidature odstopil, potem ko se je vlada odločila, da v Bruselj pošlje seznam več kandidatov. Če bo nova vlada lahko ponovila postopek, bo treba začeti znova, a obstaja možnost, da bi znova predlagali Potočnika, je v sredo še dejal Cerar.

Na krajši novinarski konferenci takoj po izvolitvi za mandatarja pa je Cerar povedal, da bo morda že v torek vzpostavil prvi stik z Junckerjem. Ob tem je poudaril, da je sedanja vlada pod vodstvom Alenke Bratušek še vedno na funkciji, zato on do oblikovanja nove vlade nima formalnih kompetenc, da bi odločal o kandidatu za evropskega komisarja. Tako za zdaj položaj ostaja takšen, kot je, torej seznam s tremi imeni (poleg Bratuškove sta med njimi še predsednik DeSUS Karl Erjavec in podpredsednica SD Tanja Fajon), ki jih je vlada v odhodu posredovala v Bruselj. A Cerar vendarle upa, da bo Juncker prisluhnil tudi njegovemu mnenju in da bo v prihodnjih dneh na proces imenovanja komisarskih kandidatov iz Slovenije tudi sam imel ustrezen vpliv.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.