Urška Turk

 |  Kultura

Dubrovniška škofija ne soglaša s scenarijem Igre prestolov

Lena Headey kot Cersei Lannister

Lena Headey kot Cersei Lannister
© hbo.com

Konec julija se je začelo snemanje pete sezone priljubljene serije Igra prestolov (Game of Thrones), ki sledi knjižnim uspešnicam Georga R. R. Martina. Nadaljevanka slovi po številnih snemalnih lokacijah – prizori so bili posneti na Severnem Irskem, Škotskem, na Malti, v Maroku, na Islandiji ter na Hrvaškem. Prizorišče Kraljevega pristanka bo tudi v prihajajoči sezoni Dubrovnik, vendar se pojavljajo polemike, saj tamkajšnja škofija ne soglaša s scenarijem. Več>>

Lena Headey, ki igra kraljico Cersei Lannister, bi po prvotni zamisli namreč morala gola izstopiti iz dubrovniške katedrale in se v znak pokore sprehoditi do palače Sponza. »Snemanje omenjenega prizora ni v skladu s krščanskimi normami in osnovno dostojnostjo,« je za Dnevnik.hr povedala Angelina Tadić, vodja urada za stike z mediji dubrovniške škofije. »Verjetno bi snemanje take scene prepovedali tudi v katedrali v Londonu ali Washingtonu, v kraljičini rezidenci ali Beli hiši. Dubrovniška katedrala ima duhovni pomen, tu potekajo maše. Vendar pa škofija ni prepovedala in niti ne more prepovedati snemanja na območjih, za katera ni pristojna,« je še dodala.

Prizora zaradi pomembne vloge v zgodbi, ki sledi petemu delu sage z naslovom Ples z zmaji, ne bo mogoče izpustiti. Kako bodo ustvarjalci rešili zagato bo mogoče izvedeti aprila prihodnje leto, ko se HBOjeva nadaljevanka vrača na televizijske zaslone.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.