STA, MM

 |  Svet

»Odločanje o usodi sveta in Evrope«

Putin in Porošenko začela srečanje z močnim stiskom rok

Putin in Porošenko usklajeno zazrta v skupno prihodnost.

Putin in Porošenko usklajeno zazrta v skupno prihodnost.
© AFP

Ruski predsednik Vladimir Putin in ukrajinski predsednik Petro Porošenko sta v Minsku začela dolgo pričakovano srečanje, začela pa sta ga z močnim stiskom rok. Na srečanju sodeluje tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton. Porošenko je ob začetku srečanja izjavil, da je od teh pogovorov odvisna prihodnost Evrope in sveta. "Na tem srečanju v Minsku se odloča o usodi sveta in Evrope. Tako to vidim jaz," je bil dramatičen ukrajinski predsednik. VEČ>>

Putin je pristavil, da se krize ne rešuje s silo, temveč zgolj z dialogom. Po njegovih besedah mora vlada v Kijevu vzpostaviti dialog s predstavniki regij na vzhodu države, kjer večino predstavlja rusko govoreče prebivalstvo. Opozoril je tudi, da bi Rusija utrpela za okoli 2,1 milijarde evrov škode, če bi Ukrajina ratificirala pridružitveni sporazum z EU. Kot je napovedal, bo Moskva v tem primeru odgovorila s trgovinskimi ukrepi.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU pa je dejala, da je njen mandat na pogovorih v Minsku zagotoviti ozemeljsko celovitost Ukrajine. Poudarila je, da želi podpreti ukrajinski narod pri iskanju miru in varnosti, zagotoviti ozemeljsko celovitost Ukrajine, vzdržno prihodnost in dobre odnose s sosedi. Gostitelj srečanja, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je obe strani pozval, naj se odrečeta političnim ambicijam in ne iščeta političnih koristi.

To je prvo srečanje Putina in Porošenka po skoraj treh mesecih. Srečanje je redka priložnost za umiritev razmer na vzhodu Ukrajine, kjer je konflikt zahteval že več kot 2200 življenj. V Bruslju upajo, da bodo pogovori prispevali k umiritvi razmer na vzhodu Ukrajine, kjer se že štiri mesece spopadajo vladne in proruske uporniške sile, in da bodo dali zagon za trajno politično rešitev.

Srečanje Putina in Porošenka sicer poteka ob robu zasedanja evrazijske carinske unije, ki jo je Rusija oblikovala z Belorusijo in Kazahstanom. Ukrajina ima v carinski uniji status opazovalke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.