STA, MM

 |  Družba

Mare Nostrum odhaja, Frontex plus prihaja

Italija je operacijo Mare Nostrum zagnala v odziv na lansko tragedijo pri Lampedusi, ki je terjala več kot 400 življenj

Italijansko operacijo za reševanje prebežnikov v Sredozemlju Mare Nostrum bo postopno nadomestila evropska operacija Frontex plus, je naznanil italijanski notranji minister Angelino Alfano po srečanju z evropsko komisarko za notranje zadeve Cecilio Malmström v Bruslju. Komisarka pričakuje, da bodo v operaciji sodelovale vse članice EU. To je zelo pomemben dan za Italijo in celotno Evropo, saj je sestanek prinesel dva konkretna rezultata. VEČ>>

Prvi je operacija Frontex plus, ki bo postopno nadomestila Mare Nostrum. Drugi rezultat pa je to, da bo mogoče odslej uničiti plovila, ki jih uporabljajo "trgovci smrti", je pojasnil Alfano. Italija je operacijo Mare Nostrum zagnala v odziv na lansko tragedijo pri Lampedusi, ki je terjala več kot 400 življenj. Od članic unije je v njej sodelovala le Slovenija z ladjo Triglav. V Rimu že vseskozi poudarjajo, da je krvavo Sredozemlje problem celotne Evrope, ter pozivajo k ukrepanju in očitajo pomanjkanje solidarnosti.

Da se Italija s tem problemom ne more več soočati sama, saj so valovi prebežnikov, ki poskušajo doseči obalo Evrope, zaradi vse več kriznih žarišč po svetu postali strukturni problem Evrope, je poudarila tudi Malmströmova. Zato so se po komisarkinih besedah odločili, da bodo združili obstoječi sredozemski operaciji evropske agencije za upravljanje zunanje meje Frontex v novo, razširjeno operacijo, imenovano Frontex plus, ki naj bi bila nared do konca novembra. Podrobnosti bodo dorekli v prihodnjih dneh, nato bodo objavili poziv k sodelovanju pri operaciji.

Dejstvo je, da bo Frontex potreboval več osebja, plovil in tudi več denarja, je izpostavila komisarka, ki pričakuje, da bodo v novi operaciji sodelovale vse članice unije. Članice morajo odzive na tragedije v Sredozemlju z izrazi obžalovanja prevesti v konkretna dejanja, saj ta izziv ne bo kar izginil, je poudarila. Od vseh članic unije se torej po komisarkinih besedah pričakuje, da bodo prevzele več odgovornosti pri soočanju s problemom, na primer tudi pri sprejemanju beguncev iz taborišč zunaj EU. Veliko premalo članic sprejema begunce, le okoli deset od 28 jih je doslej sprejelo občutno število, je opozorila Švedinja. Tako Alfano kot Malmströmova sta poudarila, da Frontex plus ne bo "fotokopija" Mare Nostrum. O podrobnostih nista želela govoriti, češ da še preučujejo potrebe in da je veliko odvisno od tega, koliko članic bo sodelovalo.

Kaj se bo zgodilo z Mare Nostrum, bodo odločile italijanske oblasti, je dejala komisarka. Alfano pa je napovedal, da bodo operacijo postopno ugasnili. Razlog za sestanek sta najnovejši tragediji, ki sta se zgodili konec minulega tedna. Italijanska mornarica je v nedeljo pri Lampedusi na napihljivem čolnu našla trupla osemnajstih nezakonitih priseljencev. Poleg tega je prav tako v nedeljo v nesreči ribiške ladje umrlo 24 priseljencev. V Sredozemlju je sicer po julijskih podatkih Amnesty International od leta 2000 umrlo najmanj 23.000 prebežnikov v Evropo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.