STA, MM

 |  Politika

Koalicijska trojka vsebinsko usklajena

SMC, DeSUS in SD vsebinsko uskladile koalicijski sporazum, čakajo jih še kadri

Cerar začel vladati in usklajevati.

Cerar začel vladati in kadrovati.
© Borut Krajnc

Koalicijski sporazum je vsebinsko dokončno usklajen, je po usklajevanjih SMC, DeSUS in SD potrdila Simona Kustec Lipicer (SMC). Vodje strank čaka še kadrovska uskladitev, kjer se utegne zaplesti. Po mnenju Saše Ivana Geržine (DeSUS) se bo namreč treba pogovarjati o novem razrezu ministrstev, če bo za komisarsko kandidatko izbrana Tanja Fajon (SD). VEČ>>

Kot je po koalicijskih usklajevanjih v izjavi novinarjem pojasnila vodja poslancev SMC Kustec Lipicerjeva, so namreč pogajalci iz vseh treh potencialnih vladnih partneric uspešno zaključili pogovore glede vsebine koalicijskega sporazuma. To je potrdil tudi podpredsednik DeSUS Geržina, ki je poudaril, da bistvenih vsebinskih razlik ni bilo. Da so se vsebinsko dokončno uskladili, je vesel tudi predsedujoči SD Dejan Židan, ki meni, da je to dober korak za pozitivno smer delovanja nove koalicije, ko bo začela operativno delovati.

Zdaj je torej na vrsti dogovor o kadrovskem razrezu, usklajevanja v zvezi s tem pa bodo potekala na ravni predsednikov oz. vodij strank SMC, DeSUS in SD. Zato Kustec Lipicerjeva, kot je dejala, tega na tej točki ne želi komentirati. Židan pa je povedal, da ga je novi mandatar in prvak SMC Miro Cerar na štiri oči že seznanil "z izborom, ki ga je opravil sam", a vsebine pogovorov ne želi razkriti. Kdaj bo SMC objavila imena ministrskih kandidatov, je po njegovem mnenju treba vprašati predstavnike te stranke. Prav tako pa uradno tudi ni želel govoriti o konkretnih imenih kandidatov iz vrst SD, ker želi počakati, da bo "kadrovska kombinatorika" v celoti zaprta.

Je pa Židan pojasnil, da se je s Cerarjem pogovarjal tudi o seznamu slovenskih kandidatov za evropskega komisarja, ki ga je vlada v odhajanju poslala v Bruselj. Na seznamu so premierka v odhodu in predsednica ZaAB Alenka Bratušek, prvak DeSUS in zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Karl Erjavec ter evropska poslanka in podpredsednica SD Tanja Fajon. Po Židanovih besedah je Cerar zelo jasno povedal, da je zanj neprimerna le Bratuškova, pri čemer pa da prednosti ne daje ne Fajonovi in ne Erjavcu. "Verjamem, da bo Slovenija imela dobro komisarko ali komisarja," je še pristavil Židan. Sicer pa Cerar v zvezi s tem še ni kontaktiral prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja. Poklical naj bi ga v četrtek.

Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud je na vprašanje, ali sta Cerar in Juncker že komunicirala in ali lahko kaj pove o vsebini pogovora, odgovorila, da ne more ne potrditi ne zanikati, da bi med njima prišlo do telefonskega pogovora. Na prošnjo za komentar navedb, da naj bi bila Bratuškova po mnenju Cerarja neprimerna kandidatka in da ne favorizira nobenega od ostalih dveh kandidatov, pa je Junckerjeva tiskovna predstavnica pojasnila, da glede kandidatov ni bila sprejeta še nobena odločitev in da bo Juncker "dokončni seznam komisarjev začel oblikovati v začetku prihodnjega tedna".

Kot je poudaril Geržina, bodo v DeSUS glede dogajanja v zvezi s slovenskim komisarjem "temeljito razmislili". Če bo za kandidatko za evropsko komisarko imenovana Fajonova, torej "eden iz koalicije, se bomo normalno pogovarjali o novem razrezu ministrstev", je pojasnil. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi v DeSUS zahtevali več ministrskih mest v primeru, da bi bila izbrana Fajonova. DeSUS za zdaj pripadajo štiri ministrska mesta. "Mislim, da smo tako zreli, da se bomo v Sloveniji dogovorili brez Bruslja," je še povedal Geržina. Ni pa konkretno potrdil, ali v tem primeru računajo na dva ministra brez resorja, ki ju dopušča novela zakona o vladi, a za zdaj vsebinsko nista opredeljena.

Židan pa je na vprašanje, koliko ministrskim mestom bi se bili v SD pripravljeni odpovedati, če bi evropska komisarka postala Fajonova, odgovoril, da imenovanje komisarke oz. komisarja ni del koalicijske pogodbe. Kot je ponovil, imajo s Cerarjem jasen dogovor, da SD pripadajo tri ministrska mesta. Cerar in Erjavec se včerajšnjih usklajevanj nista udeležila, Kustec Lipicerjeva pa je že ob robu sestanka izrazila pričakovanje, da bodo skorajšnji vladni partnerji koalicijski sporazum parafirali v torek.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.