dv, sta

 |  Politika

Lukšič med evropske poslance?

© Borut Krajnc

Novi predsednik vlade Miro Cerar se je pogovarjal z novim predsednikom evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem, ki novo ekipo evropske vlade še oblikuje. Slovenska komisarka utegne postati Tanja Fajon. Če bi se to zgodio, bi jo v Evropskem parlamentu nadomestil Igor Lukšič. Več>>

Juncker bo enega od 28 evropskih komisarjev izbral tudi s spiska treh kandidatov, ki ga je iz Slovenije dobil od nekdanje premierke Alenke Bratušek in na katerem je poleg Karla Erjavca in Tanje Fajon tudi sama. Cerar mu je izbiro malce zožil. Predlagal mu je, naj Bratušek ne izbere.

Ker Junckerju manjkajo ženske kandidatke, ima Tanja Fajon največ možnosti postati nova slovenska evropska komisarka. Če bo, bo med evropske poslance sedel Igor Lukšič, ki je bil nosilec liste na evropskih volitvah 25. maja, a je Fajon dobila več preferenčnih glasov volivcev.

Cerar in Juncker sta sicer govorila tudi o poteku sestavljanja nove vlade v Sloveniji, poroča STA, in si čestitala ob izvolitvi.

Juncker naj bi seznam komisarskih kandidatov dorekel v prvih tednih septembra.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.