Urška Turk

, 08:00  |  Družba

Hello Kitty ni mačka

© fanpop.com

Njena podoba krasi praktično vse: igrače, (tudi moška) oblačila in obutev, torbe, kozmetične pripomočke, posteljnino, pohištvo, porcelan, ure, mobilne telefone, celo avtomobile, krogle za kegljanje in motorno olje, vendar se je pred nekaj dnevi izkazalo, da priljubljena Hello Kitty ni mačka. Več>>

Bitje, ki si ga je izmislilo japonsko podjetje Sanrio, letos praznuje štirideset let in v Los Angelesu ob jubileju pripravljajo razstavo. Spremljevalna besedila je pripravljala antropologinja Christine R. Yano s Havajske univerze, ki se s Hello Kitty fenomenom ukvarja že več let. Ker je pojavo opisala kot mačko (kar je glede na brke in obliko ušes povsem logično), jo je Sanrio popravil, pišejo pri The Wire. »Hello Kitty ni mačka. Je risana junakinja, majhna punčka, prijateljica. Vendar ni mačka. Nikoli ni upodobljena na vseh štirih, hodi in sedi kot ljudje.« Kot pa si lahko preberemo v biografiji, ima Hello Kitty celo svojo domačo žival z imenom Charmmy Kitty, ki pa je, presenetljivo, dejansko mačka.

Stvar je celo še malo bolj zapletena. Ni povsem res, da Hello Kitty ni mačka, Hello Kitty je poosebitev mačke. Japonska ustreznica za bitje, ki »ni mačka, mogoče pa je« je gijinka, ki pomeni počlovečenje oziroma prenašanje človeških lastnosti na druga bitja. Torej: ni povsem res, da Hello Kitty ni mačka. Prav tako ni stoodstotno mačka, torej je nekje vmes – lahko bi bila skoraj mačka, vendar ne ravno mačka. Kakorkoli, je nekako neka vrsta mačke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.