Igor Mekina

 |  Svet

Dobrososedska zračna »pomoč«

Medtem ko so kamere in pozornost sveta uprte v dogajanje v Ukrajini, napredovanje “Islamske države” v Iraku in Siriji druge točke sveta se na pogoriščih preteklih intervencij zveze NATO in ZDA dogajajo zanimivi premiki. Prave priložnost za nakupe nepremičnin v tujini se trenutno odpirajo v Afganistanu, saj se v pričakovanju odhoda sil koalicije do konca leta že tako slaba gospodarska dejavnost v državi pospešeno ustavlja, cene avtomobilov in stanovanj v Kabulu in drugih delih države pa po poročilih dopisnikov nezadržno padajo. V Iraku borci “Islamske države”, ki naj bi po lastnih trditvah pravkar pokončali 250 ujetih sirijskih vojakov, z uporabo ameriških havbic pri svojem napredovanju dokazujejo sposobnost hitre prilagoditve zahodnim standardom, še bolj presenetljiv pa je razvoj dogodkov v Libiji, od koder v zadnjih letih ne moremo več spremljati še leta 2011 tako zelo popularnih reportaž zahodnih medijev o dogajanju ljudstva in prevratu zoper krutega diktatorja. Vse namreč kaže, da zračni udari brez dovoljenja VS OZN poslej ne bodo več samo privilegij najbolj razvitih držav, pač pa postajajo tudi orodje intervencij tudi za nekatere druge države v regiji, kar je nov dokaz o razpadu že doslej precej luknjičavih mednarodnih pravil dovoljenega obnašanja v svetu. Več>>

Po poročanju New York Timesa, BBC-ja in drugih medijev naj bi namreč nedavni napadi zračni Združenih arabskih emiratov in Egipta na cilje v Libiji ta ponedeljek zelo “presenetili” celo ZDA, ki imajo sicer veliko opravkov na različnih drugih delih sveta in trenutno največ časa posvečajo načrtovanju napadov na položaje ISIS-a v Siriji. “Na to ne gledamo kot na nekaj konstruktivnega”, je za NYT dejal visok ameriški uradnik. V ponedeljek so vlade Francije, Nemčije, Italije, VB in ZDA izdale tudi sporočilo, v katerem so obsodile omenjene napade.

Cilj napadov so bili islamistične milice, ki se borijo za prevlado nad letališčem v Tripoliju, napade pa naj bi izvedla letala Združenih arabskih emiratov (UAE) ob logistični podpori sosednjega Egipta, ki je vojaškim letalom Združenih arabskih emiratov omogočil pristanek v svojih letalskih bazah in oskrbo pilotov in letal. Da je do napada res prišlo, naj bi za več zahodnih medijev potrdili visoki uslužbenci ameriške administracije. Napada naj bi bila pravzaprav dva, prvi naj bi se zgodil 18. avgusta, na skladišče streliva islamskih milic, do drugega pa naj bi prišlo 25 avgusta. Egipt je istočasno zanikal kakršnokoli svojo vpletenost v omenjene napade, v Združenih arabskih emiratih pa informacije niso želeli komentirati. Napadi naj bi bili sicer usmerjeni zoper milice iz Misrate, ki so se zapletle v spopade z milicami iz Zintana v bojih za nadzor nad letališčem v Tripoliju, kjer so nekdanje zaveznice v boju zoper Gadafija v medsebojnem obstreljevanju na civilnih letalih, ki so parkirana na letališču, naredile za več sto milijonov dolarjev škode. Vendar pa zračni napadi UAE in Egipta niso uspeli ustaviti napredovanja islamistov, ki so medtem prevzeli nadzor nad letališčem. V bojih, ki so uničili tudi velik del infrastrukture letališča je umrlo več sto ljudi.

Analitiki dejstvo, da sta dve arabski državi, ki nasprotujeta radikalnim islamistom v pohodu na oblast odločili, da vzameta stvari v svoje roke ter na lastno pest ocenjujejo kot nov dokaz nezaupanja teh držav v administracijo predsednika Baracka Obame. Poteza dokazuje tudi vse večje napetosti in nezaupanje v regiji in predstavlja nevarno zaostritev, saj so doslej takšne napade izvajale (z avtorizacijo VS OZN ali pa brez njem oziroma s prekoračitvijo »dovoljenja«, kot se je to zgodilo v Libiji leta 2011) le “velike sile” in včasih tudi Izrael (z ameriškim dovoljenjem), ponavljanje te prakse pa bi seveda lahko povzročilo bistveno razširitev konfliktov in spopadov v regiji. Na tem območju vladajo sicer velike napetosti tudi zato, ker Katar podpira islamiste, medtem ko jim Egipt in UAE nasprotujejo. Savdska Arabija pa po eni strani podpira islamiste v Iraku in Siriji, hkrati pa jim nasprotuje v drugih delih regije in podpira predvsem sedanjo, z vojaško intervencijo vzpostavljeno, oblast v Egiptu. Libija se medtem nahaja v stanju državljanske vojne.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.