STA, MM

 |  Svet

Cameron v boj proti džihadistom

London razmišlja o začasni prepovedi vrnitve džihadistov

Po neuradnih podatkih naj bi se v Siriji in Iraku na strani džihadistov borilo najmanj 500 Britancev, v Veliki Britaniji pa so v zvezi z dejavnostmi v Siriji doslej prijeli 69 ljudi, kažejo podatki policije. VEČ>>

Britanski premier David Cameron je v parlamentu predstavil načrt vlade za boj proti islamskim skrajnežem v Iraku in Siriji. Med drugim bo lahko policija na meji zasegla potne liste osumljencev, vlada pa bo razmislila tudi o možnosti, da bi britanskim državljanom, osumljenim sodelovanja z džihadisti, začasno prepovedala vrnitev v državo. Vlada se boji, da bi se lahko britanski državljani, ki sodelujejo v bojih v Siriji in Iraku, vrnili v domovino in izvajali teroristične napade, poroča britanski BBC.

Vlada je tako pripravila načrt, s katerim se želi London zoperstaviti vse večji grožnji skrajnega islamizma. Kot je danes dejal Cameron, bodo policisti na meji prejeli začasna pooblastila za odvzem potnih listov tistim, ki jih bodo sumili, da se nameravajo v tujini boriti za teroristične organizacije. Poleg tega bo vlada preučila možnost prepovedi vrnitve v Veliko Britanijo za teroristične osumljence. Nad osumljenci v državi bodo okrepili nadzor, letalske družbe pa bodo morale predati podatke o potnikih, ki bodo potovali na ali s konfliktnih območij.

"Potrebujemo oster, inteligenten, potrpežljiv in širok pristop, s katerimi bomo lahko zatrli teroristično grožnjo v kali," je poslancem v Londonu dejal Cameron. Velika Britanija je po njegovih besedah šokirana nad barbarizmom, ki smo mu v zadnjih mesecih priče v Iraku. Zdi se mu ogabno, da britanski državljani izrekajo zvestobo skupinam, kot je Islamska država. Kot navaja BBC, pa v vladni koaliciji prihaja do nesoglasij glede ukrepov v luči kršenja človekovih pravic. Bivši vodja koalicijskih liberalnih demokratov Menzies Campbell je tako opozoril, da bi začasna prepoved vrnitve britanskih državljanov lahko bila v nasprotju z mednarodnim pravom.

Britansko notranje ministrstvo ima sicer že sedaj pravico Britancem odvzeti potni list, če je to v interesu javnosti. Velika Britanija je v petek povišala stopnjo teroristične grožnje na "resno" zaradi poglabljajočega se konflikta v Siriji in Iraku, kjer je IS zasedel pomembne dele ozemlja. Takojšnje nevarnosti napada ni, je pa "zelo verjeten", so pojasnili v vladi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.