STA, MM

 |  Politika

Alenka vztraja, Slovenija se usaja

Bratuškova opravila pogovor z Junckerjem, doma kritike in opozorila Ženskega lobija Slovenije

Premierka v odhodu Alenka Bratušek, ena od treh slovenskih kandidatov za položaj evropskega komisarja in edina, ki je bila povabljena na pogovor v Bruselj, je opravila približno polurni pogovor s prihodnjim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Medtem so se v Sloveniji vrstile kritike zaradi njene kandidature. Podrobnosti pogovora Bratuškove in Junckerja niso znane. Premierka v odhodu je po pogovoru dejala le: "Vse bo povedal gospod Juncker." Pri Junckerju po pogovoru niso dajali izjav. VEČ>>

Juncker je danes začel opravljati pogovore s kandidati za evropske komisarje. Pred srečanjem z Bratuškovo se je pogovoril s komisarskimi kandidati iz Latvije, Finske, Bolgarije in Nizozemske. Prvi dve državi kandidirata bivša premiera, Bolgarija sedanjo komisarko, Nizozemska pa zunanjega ministra. Po neuradnih informacijah se je danes pogovarjal s kandidati, ki naj bi imeli v prihodnji komisiji podpredsedniške položaje in neke vrste usklajevalno vlogo. Pogovori so trajali po približno pol ure, kandidati pa se pri Junckerju zvrstili v enournih razmikih.

Slovenija je Junckerju poslala seznam s tremi kandidati, na katerem sta poleg Bratuškove še evropska poslanka Tanja Fajon in zunanji minister v odhodu Karl Erjavec. Viri blizu Junckerju so v ponedeljek dejali, da poziv na pogovor še ne pomeni, da je vse odločeno, a dejstvo je, da prihodnji šef komisije preostalih kandidatov za zdaj ni povabil na pogovor. Juncker je sicer dal že večkrat jasno vedeti, da želi v ekipi zadostno število žensk z močnim političnim profilom. Premierska izkušnja naj bi bila tako razlog, da je za pogovor izbral Bratuškovo. Prav tako je že večkrat nakazal, da si lahko ženske z močnim političnim ozadjem v njegovi ekipi obetajo podpredsedniške položaje in dobre portfelje.

Resorje bo prihodnji predsednik komisije določil po pogovorih z vsemi kandidati. Razdelitev naj bi bila znana sredi prihodnjega tedna. Prihodnji predsednik komisije tudi še ni objavil seznama imen kandidatov, ker še čaka na predlog Belgije, ki se pričakuje v kratkem. Po razdelitvi resorjev čakajo komisarske kandidate zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta, ki so predvidena od 22. do 30. septembra. Drugi krog zaslišanj, v primeru težav s posameznimi kandidati, je predviden od 13. do 15. oktobra. Evropski parlament naj bi o komisarski ekipi odločal na plenarnem zasedanju od 20. do 23. oktobra, komisija pa naj bi nov mandat začela 1. novembra. Bratuškovi se, če jo bo Juncker dejansko uvrstil v svojo ekipo, na zaslišanju v Evropskem parlamentu obetajo neprijetna vprašanja iz vrst slovenskih poslancev.

Slovenski evropski poslanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) - iz njenih vrst je sicer tudi Juncker - Milan Zver, Lojze Peterle, Romana Tomc, Franc Bogovič in Patricija Šulin so namreč danes izrazili globoko zaskrbljenost zaradi povabila Bratuškovi. Kot so zapisali, se Slovenci "še dobro spominjajo nekaterih njenih evroskeptičnih dejanj in stališč", zato je odločitev Junckerja, da jo kot edino kandidatko povabi na pogovor za komisarsko mesto "spodbudila vsesplošno začudenje in neodobravanje slovenske javnosti". Njeni argumenti, da je kot predsednica vlade zaslužna za to, da je Slovenija na poti gospodarskega okrevanja, so po njihovem mnenju neutemeljeni. Menijo, da bi moral bodoči predsednik vlade Miro Cerar na prvi seji nove vlade izbrati drugo kandidatko ali kandidata za slovenskega komisarja, ki bo užival podporo Slovencev.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa meni, da dogajanje okoli slovenskega kandidata za evropskega komisarja ni primerno za ugled države. SDS želi izredno sejo DZ na to temo, sicer pa meni, da ima vse niti v rokah Cerar, saj bi s hitrim imenovanjem vlade še utegnil v Bruselj poslati novo ime za komisarja. Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD), ki je tudi sama na seznamu kandidatov za evropskega komisarja, je glede odločitve Junckerja, da na pogovor povabi samo Bratuškovo, že v ponedeljek dejala, da je Bratuškova očitno Junckerjeva kandidatka, ali bo to sprejela tudi nova slovenska vlada pa je vprašanje naslednjih dni.

No, Bratuškovo pa bi lahko koristno 'ponucali' tudi doma. V Ženskem lobiju Slovenije namreč opozarjajo, da je med imeni morebitnih kandidatov za ministre, ki se pojavljajo v medijih, izrazito malo žensk. Zato mandatarja Mira Cerarja pozivajo, naj v novi vladi zagotovi zadostno število ministric. Da naj bo v novi vladi najmanj tretjina ministric, pa Cerarja poziva Ženski forum SD. Delež poslank v DZ sicer znaša 36 odstotkov, kar je največ doslej. V SMC je poslank 42 odstotkov, v SD 33, v DeSUS pa 30 odstotkov. V Ženskem lobiju Slovenije so prepričani, da je tako velik delež poslank odraz volje volivk in volivcev ter strank, zato pričakujejo, da bo ta volja upoštevana pri predlaganju vodij ministrstev.

V Ženskem lobiju Slovenije verjamejo, da bo Cerar od koalicijskih partnerjev zahteval, da kandidirajo ministrice in ministre v deležu, ki ustreza zastopanosti njihovih poslank in poslancev. S tem ne bi le prekinili prakso preteklih vlad, v katerih je bilo v povprečju samo 13 odstotkov ministric, ampak bi upoštevali tudi usmeritev novega predsednika Evropske komisije. Jean-Claude Juncker je namreč izrazil željo po zadostnem številu komisark, so v javnem pozivu zapisali v omenjenem društvu. V Sloveniji je bilo sicer največ ministric prisotnih v deveti vladi, ki je bila na oblasti od leta 2009 do leta 2011. Bilo jih je 28 odstotkov. O zastopanosti žensk v vladi je razpravljalo tudi predsedstvo ženskega foruma SD. Kot je pojasnila Silva Črnugelj, se jim zdi prav, da bi Cerar pri koalicijskih partnerjih dosegel dogovor, da bi bila v novi vladi vsaj tretjina ministric.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.