STA, MM

 |  Družba

Ameriška aplikacija v Nemčiji prepovedana

Sodišče prepovedalo storitev Uber v Nemčiji

Nemško sodišče je po vsej državi prepovedalo delovanje ameriške aplikacije za pametne telefone Uber, o kateri smo pred kratkim poročali tudi na naši spletni strani. Razsodbo so z odprtimi rokami sprejeli nemški taksisti, ki so opozarjali, da Uber deluje izven zakonodajnih okvirov in ne zagotavlja spoštovanja varnostnih standardov. Sodišče v Frankfurtu je odločalo na podlagi zakona o potniškem prometu. Odločitev je med drugim utemeljilo z ugotovitvijo, da Uberjevi vozniki nimajo ustreznih dovoljenj za prevoz potnikov v skladu z nemško zakonodajo. Zahtevo po prepovedi Uberja so vložili taksisti, ki se sedaj veselijo zmage. VEČ>>

Kršiteljem odločitve grozi 250.000 evrov kazni ali celo zapor, Uber pa je že napovedal pritožbo. "Borili se bomo proti odločitvi in do zadnjega branili naše pravice," je družba zapisala v izjavi. "Verjamemo, da je konkurenca dobra za vse," so še dodali v Uberju. "Zato je Nemčija eden od naših najhitreje rastočih trgov." Uber s sedežem v ameriškem San Franciscu je aktiven v več kot 200 mestih po vsem svetu. Evropski posel vodi iz Amsterdama.

Aplikacijo so sicer v Nemčiji že prepovedale nekatere mestne oblasti, med drugim Berlin in Hamburg. Med razlogi izstopajo predvsem pomisleki, povezani z varnostjo. Taksisti izpostavljajo, da morajo nadzor nad vozniki, podjetji in vozili izvajati oblasti, ne pa potniki sami. Uber omogoča registriranim uporabnikom, da naročijo prevoz glede na svoje potrebe prek mobilne naprave. Podjetje nima svoje flote vozil, saj prevoze opravljajo v sistemu registrirani posamezniki.

Taksisti Uber smatrajo za nelojalno konkurenco, saj z aplikacijo odpade potreba po dispečerskem centru in plačilu licenc, ki v nekaterih državah za taksi službe stanejo več sto tisoč evrov. Prav tako vozniki Uberja niso podvrženi nadzoru. Tako nemški taksisti poudarjajo, da bo odločba sodišča služila predvsem zagotavljanju kakovosti storitev in varnosti strank.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.