STA, MM

 |  Politika

Vsebina usklajena, zatika se kakopak pri DeSUS

Cerar, ki že od minulega tedna opravlja razgovore s potencialnimi ministrskimi kandidati, mora kandidatno listo v DZ vložiti do torka, 9. septembra

Večni Karl bo vztrajal pri tem, kar mu pripada glede na dosežen volilni rezultat.

Večni Karl bo vztrajal pri tem, kar mu pripada glede na dosežen volilni rezultat.
© Miha Fras

Vodstva SMC, DeSUS in SD so v DZ začela zadnja usklajevanja koalicijskega sporazuma pred njegovim parafiranjem. Srečanje poteka za zaprtimi vrati. O vsebinskem delu so stranke praktično usklajene, pri ministrskih kandidatih pa je očitno še vse odprto. Prvak DeSUS Karl Erjavec je priznal, da imajo v stranki problem pri imenu za kulturni resor. VEČ>>

Pred začetkom pa sta pred novinarje stopila Erjavec in predsedujoči SD Dejan Židan. Slednji je povedal, da bodo na sestanku še enkrat pregledali besedilo koalicijskega sporazuma, beseda bo tekla tudi o operativnih projektih prihodnje vlade. Ko bodo to uskladili, bodo besedilo sporazuma parafirali. Tako bo konferenca SD na popoldanskem zasedanju lahko odločala o že parafiranem besedilu, je pojasnil Židan. V besedilu, ki ga bodo parafirali danes, so zapisali le razdelitev resorjev po koalicijskih strankah, ni pa še imen ministrskih kandidatov. Ta naj bi bila znana v ponedeljek, ko je predviden tudi podpis sporazuma.

Pogajalci DeSUS so sicer pred začetkom srečanja še enkrat pregledali besedilo in so po Erjavčevih besedah z vsebinskim delom zadovoljni in nimajo nobenih pripomb. Je pa priznal, da ne ve, kako bo potekal kadrovski del pogajanj oziroma usklajevanje glede ministrskih kandidatov. "V DeSUS imamo problem glede ministra za kulturo," je novinarjem povedal Erjavec in spomnil, da je strankina kandidatka za ta resor Julijana Bizjak Mlakar deležna kritik nekaterih kulturnikov. Bizjak Mlakarjeva se je sicer nedavno sestala s predstavniki Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN. Erjavec ima, kot je dodal, informacije, da "te kritike niso več tako ostre".

Na vprašanje, kakšno je mnenje predsednika SMC in mandatarja Mira Cerarja o morebitni kandidaturi Bizjak Mlakarjeve, pa je Erjavec odgovoril, da je to treba vprašati mandatarja. Je pa zagotovil, da zaenkrat ministrski kandidati iz kvote DeSUS ostajajo isti, kot tudi resorji, ki bi pripadli tej stranki. Po trenutnem dogovoru DeSUS pripadajo štirje resorji. Poleg ministrstva za kulturo in morebitne kandidature Bizjak Mlakarjeve za to funkcijo bi na čelu zunanjega ministrstva ostal Erjavec, urad za Slovence v zamejstvu in po svetu bi vodil dosedanji minister brez resorja Gorazd Žmavc, ministrstvo za okolje in prostor pa bi prevzel poslanec in podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar.

Na vprašanje, ali bodo v DeSUS vztrajali do konca pri kandidaturi Bizjak Mlakarjeve, pa je Erjavec odvrnil, da bodo "vztrajali pri tem, kar nam pripada glede na dosežen volilni rezultat". Potrdil je tudi, da bodo organi DeSUS koalicijski sporazum potrjevali v ponedeljek. Cerar, ki že od minulega tedna opravlja razgovore s potencialnimi ministrskimi kandidati, mora kandidatno listo v DZ vložiti do torka, 9. septembra.

Na današnjem srečanju pa bo beseda predvidoma tekla tudi o odhajajoči premierki Alenki Bratušek, eni od treh slovenskih kandidatov za položaj evropskega komisarja in za zdaj edini, ki je bila povabljena na pogovor s prihodnjim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem v Bruselj. V Sloveniji se namreč zaradi njene kandidature vrstijo kritike, tako iz javnosti kot iz političnih vrst.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.