STA, MM

 |  Družba

Gospodarska rast ubija majhne jezike

Ogrožena naj bi bila že četrtina od vseh 6909 poznanih svetovnih jezikov

"V gospodarsko razvitih regijah, kot sta Severna Amerika in Avstralija, je izumrlo že več jezikov," so zapisali znanstveniki. Jeziki z majhnim številom govorcev sicer na teh območjih še obstajajo, a je treba zanje takoj poskrbeti, saj bodo sicer izumrli, dodajajo strokovnjaki. Poleg tega so v nevarnosti tudi jeziki na območjih, ki se hitro razvijajo, kot sta Brazilija in Nepal. VEČ>>

Gospodarska uspešnost in rast sta največja sovražnika majhnih in manjšinskih jezikov, je pokazala raziskava evropskih in ameriških znanstvenikov, ki so jo objavili v reviji Biology Letters pri založbi Royal Society Publishing. "Število govorcev majhnih jezikov v ekonomsko razvitih regijah nevarno upada," so zapisali.

Med drugim so kot primera območij, kjer jezikom močno grozi izumrtje, navedli Severno Ameriko in Avstralijo. Na Aljaski je bilo leta 2009 tako le še 24 aktivnih govorcev jezika Atabaskov, jezik prerijskih Indijancev Wichita pa je leta 2008 tekoče govoril le še en človek. Znanstveniki ob tem poudarjajo, da raven bruto domačega proizvoda na prebivalca sovpada z manjšo jezikovno raznolikostjo: "Bolj ko je območje gospodarsko uspešno, hitreje izginja jezikovna raznolikost."

Eden od sodelujočih znanstvenikov Tatsuja Amato z univerze v Cambridgeu je pojasnil, da se v primeru gospodarskega razvoja zelo hitro vzpostavi en dominanten jezik: "Ljudje se morajo prilagoditi temu jeziku, saj v nasprotnem primeru tvegajo, da bodo zapostavljeni, tako ekonomsko kot politično."

V raziskavi so uporabili enake kriterije, kot jih sicer uporabljajo za ugotavljanje nevarnosti za izumrtje živali in rastlin. Po njihovih ugotovitvah naj bi bila ogrožena četrtina vseh 6909 poznanih svetovnih jezikov. "Stopnja izumiranja jezikov je višja kot poznana katastrofalna stopnja izgube biodiverzitete," so še zapisali znanstveniki.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.