Grega Repovž

 |  Mladina 36  |  Politika

Gospa komisarka

Kako se je Slovenija spet izkazala za nezrelo

Lahko bi bila zaveznika, Miro Cerar kot predsednik vlade, Alenka Bratušek pa kot predsednica koalicijske stranke in evropska komisarka. Zdaj imamo komisarko, ki je javnost v lastni državi ne podpira,  in bodočega predsednika vlade, ki je prišel v nesoglasje s predsednikom Evropske komisije, še preden je katerikoli izmed njiju sestavil svoj kabinet.

Lahko bi bila zaveznika, Miro Cerar kot predsednik vlade, Alenka Bratušek pa kot predsednica koalicijske stranke in evropska komisarka. Zdaj imamo komisarko, ki je javnost v lastni državi ne podpira, in bodočega predsednika vlade, ki je prišel v nesoglasje s predsednikom Evropske komisije, še preden je katerikoli izmed njiju sestavil svoj kabinet.
© Borut Krajnc

Da namerava Alenka Bratušek kandidirati na komisarsko mesto, ki pripada Sloveniji v kolegiju predsednika evropske komisije, je prišlo v javnost še pred parlamentarnimi volitvami 13. julija letos. To namero naj bi razkril njen bližnji svetovalec Jernej Pavlič, tisti fant, ki običajno nosi njeno aktovko in hodi meter za njo. O možnosti, da bo odšel z njo v Bruselj, če jim na volitvah ne uspe – in takrat je bilo že jasno, da je njena stranka na parlamentarnem robu –, se je začel hvaliti po političnih hodnikih. Da je razprava o tem, kdo bo slovenski komisar, izpadla neumno in banalno, Slovenija pa nezrela, lahko danes torej Bratuškova pripiše kar sebi in svojemu »dvoru«. Lahko bi bila komisarka s podporo politike in javnosti, tako pa bo v Bruselj odšla z grdim madežem, slovenska politika pa bo spet padla v očeh lastne javnosti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.