dv, sta

 |  Politika

Jutri začetek predvolilne kampanje za lokalne volitve

© Tomaž Lavrič

Nekateri kandidati, ki se bodo za funkcije v mestnih svetih in županskih kabinetih potegovali 5. oktobra, so že začeli prepričevati volivce. En mesec pred volilno nedeljo se volilna kampanja za lokalne volitve začenja še uradno, vsi kandidati pa bodo znani 16. septembra. Predvolilna kampanja bo potekala pod spremenjenimi pogoji, saj pravne osebe ne bodo smele več prispevati sredstev kandidatom in kandidatnim listam. Več>>

Kot to velja že vrsto let, morajo organizatorji volilnih kampanj odpreti poseben račun in s tega poravnati vse stroške. Stroški volilne kampanje za volitve v mestne in občinske svete ne smejo preseči 0,40 evra na posameznega volilnega upravičenca v lokalni skupnosti, določa zakon o volilni in referendumski kampanji.

Stroški volilne kampanje za volitve župana pa ne smejo preseči 0,25 evra na posameznega volilnega upravičenca v lokalni skupnosti. Če pride do drugega kroga glasovanja, se stroški volilne kampanje za kandidata v drugem krogu lahko povečajo še za 0,15 evra na posameznega volilnega upravičenca v lokalni skupnosti.

Kandidaturo za župana Ljubljane je do sedaj napovedal aktualni župan Zoran Janković, ki bo kandidiral kot neodvisen kandidat s podporo stranke PS. Iz ljubljanskega odbora DeSUS pa so sporočili, da bo kandidatka stranke za ljubljansko županjo Marija Horvat. SD bo svojega kandidata oziroma kandidatko za ljubljansko župansko mesto predstavila nocoj, neuradno pa naj bi bila kandidatka Irena Kuntarič Hribar.

V tekmo za županski stolček se želijo podati tudi ljubljanski mestni svetnik Miha Jazbinšek z listo Zelena koalicija, predsednik SNS Zmago Jelinčič ter direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič kot neodvisni kandidat. Kandidaturo je napovedala tudi podjetnica Martina Valenčič, ki išče podporo registriranih političnih strank, poroča STA.

V Mestni občini Maribor so kandidaturo doslej napovedali aktualni župan Andrej Fištravec, ki še vedno zbira podpise, Bernard Memon s podporo NSi in Tomaž Kancler s podporo SDS. Na mestni volilni komisiji so za zdaj prejeli le eno kandidaturo, in sicer kandidata Stranke slovenskega naroda Franca Jeseneka.

V Celju se bo za peti mandat potegoval aktualni župan Bojan Šrot s podporo SLS. Kandidirala bosta tudi Stane Rozman s podporo SD in Miloš Rovšnik iz SDS.

Zaenkrat sta kot kandidata v Kopru znana le zdajšnji župan Boris Popovič, ki kandidira s podporo stranke Koper je naš in občino vodi že tri mandate, ter neodvisna kandidatka, sicer pa notarka Polka Boškovič.

V Mestni občini Kranj se za svoj četrti mandat želi potegovati sedanji župan Mohor Bogataj, ki naj bi znova kandidiral pri Stranki za napredek krajevnih skupnosti. Kot neodvisni županski kandidati s podpisi volivcev naj bi mu po dosedanjih napovedih nasproti stali nekdanji direktor Toyote Slovenija Boštjan Trilar, nekdanja direktorica Slovenske turistične organizacije Barbara Gunčar in magister managementa Zoran Stevanović.

V Mestni občini Novo mesto so župansko kandidaturo doslej napovedali ali potrdili kandidat Iniciative Novo mesto 2020 Gregor Macedoni, kandidat SDS Bojan Kekec, kandidat ZaAB Rafko Križman in kandidat Liste Miloša Dularja s podporo SNS Miloš Dular. Kot kandidat Liberalno gospodarske stranke se bo za mesto novomeškega župana potegoval tudi Jože Kobe.

Za vnovični mandat se bo v Murski Soboti potegoval sedanji župan Anton Štihec, ki murskosoboško občino vodi od leta 2004. Podpise volivcev že ima, podprla ga je tudi SDS. Kandidaturo so napovedali še podžupan Jožef Casar s podporo DeSUS, nekdanji prvi mož kriminalistične policije Aleksander Jevšek s podporo SD in politolog Romeo Varga s podporo ZL. S podpisi volivcev nameravata kandidirati direktor javnega podjetja Komunala Drago Šiftar in politolog Luka Perš.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.