STA, MM

 |  Svet

Hrvati v pričakovanju nižje dohodnine

Hrvaški premier Milanović napovedal znižanje dohodnine

Hrvaški premier Zoran Milanović je napovedal spremembe pri dohodnini, katerih cilj je z razbremenitvijo zavezancev okrepiti zasebno potrošnjo. Višje mesečne dohodke si lahko na ta način obeta približno milijon dohodninskih zavezancev. Spremembe naj bi uveljavili do konca leta, po napovedanem drugem rebalansu letošnjega državnega proračuna. Ukrepi so usmerjeni na zvišanje konkurenčnosti in potrošnje v državi, delodajalcem pa bodo omogočali, da zvišajo plače delavcem, je dejal Milanović po vladni seji. VEČ>>

Pojasnil je, da namerava vlada zvišati neobdavčeni del plač z 2200 na 2600 kun (z 290 na 356 evrov). Z najvišjo stopnjo 40 odstotkov bodo po novem obdavčene šele neto plače nad 13.200 kun (1736 evrov) in ne več že nad 8800 kun (1157 evrov). Milanović je na novinarski konferenci ocenil, da bo srednjemu razredu na ta račun ostalo v žepih več denarja. Poudaril je, da te davčne olajšave ne bodo občutili državni uradniki, saj njihove plače večinoma presegajo 13.200 kun. V letošnjem drugem četrtletju je povprečna neto plača na Hrvaškem znašala 5226 kun (688 evrov).

Milanović je izpostavil, da bo zasebna potrošnja poleg izvoza najpomembnejše gonilo hrvaškega bruto domačega proizvoda (BDP), ki se vključno z letošnjim drugim četrtletjem krči že 11 četrtletjih zapored. Zasebna potrošnja namreč predstavlja približno 60 odstotkov BDP. Predsednik hrvaške vlade je ob tem pojasnil, da gospodarska rast ne more več temeljiti na nepremičninskem trgu in gradbeništvu, kot je bilo to v začetku tisočletja pred krizo. "Konec je s stanovanjsko gradnjo. Ni več gradnje avtocest, ni več predorov na vsakih 20 kilometrov avtoceste, ni več porabljenih 20 milijonov evrov za kilometer avtoceste, ki ga je moč zgraditi za 12 milijonov evrov," je povedal ter izpostavil, da bodo investicije namenjene industriji "in ne nakupovalnim centrom".

Med drugim je potrdil, da namerava vlada v letu 2016 kot strukturni ukrep uvesti davek na nepremičnine. Ta naj bi bil vir proračunov občin in županij. "Napovedali smo, da bomo davek na nepremičnine začeli uvajati v letu 2016. Lahko, da bomo odločili tudi drugače, ker ne gre za Sveto pismo," je še omenil. Opozoril je, da je treba imeti ob uvedbi nepremičninskega davka vrsto standardov in postopkov za ocenjevanje vrednosti nepremičnin na različnih koncih Hrvaške. Na Hrvaškem bodo sicer predvidoma konec prihodnjega leta parlamentarne volitve, tako da vlada uvedbo tega davka, ki je v Sloveniji na primer naletel na številne nasprotnike, prelaga v obdobje naslednjega mandata.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.