Tea Wutte

 |  Svet

Ruski ‘dokaz’ intervencije v Ukrajini

V svet so poslali od blizu slikanih sliko otroških igrač s pripisom, da so »pricurljali zadnji dokazi zveze NATO o ruskih oklepnikih, ki napadajo Ukrajino«

Uporabnikom spleta je bil ta ‘dokaz’ očitno zelo všeč, saj so sliko s pripisom poslali naprej več kot tisočkrat, petsto uporabnikov pa jo je dalo med svoje najljubše.

Uporabnikom spleta je bil ta ‘dokaz’ očitno zelo všeč, saj so sliko s pripisom poslali naprej več kot tisočkrat, petsto uporabnikov pa jo je dalo med svoje najljubše.
© Arhiv Mladine

Medtem ko voditelji zveze NATO zbrani v Walesu sestavljajo ostro resolucijo, v kateri obtožujejo Rusijo za intervencijo v Ukrajini (vendar brez uporabe te besede), članice EU pa pripravljajo nov paket sankcij zoper Rusijo, se je rusko veleposlaništvo na te obtožbe odzvalo z norčevanjem.  Po objavi najrazličnejših satelitskih posnetkov ruskega orožja, ki so ga kot dokaz ruske intervencije predstavljali generali zveze NATO, je rusko veleposlaništvo preko svojega uradnega Twitter naslova v svet še samo poslalo »doslej najbolj prepričljive slike« ruske vojaške opreme in enot v Ukrajini. VEČ>>

Fotografije kažejo igrače, modele tankov in oklepnih transporterjev nekje na tleh, s pripisom: »Pricurljali so zadnji dokazi zveze NATO o ruskih oklepnikih, ki napadajo Ukrajino! Zdi se, da so najbolj prepričljivi od vseh doslej!« Uporabnikom spleta je bil ta ‘dokaz’ očitno zelo všeč, saj so sliko s pripisom poslali naprej več kot tisočkrat, petsto uporabnikov pa jo je dalo med svoje najljubše.

V Kijevu so sicer medtem tudi ukrajinske oblasti pripravile razstavo ruskega zaplenjenega orožja in opreme. V ruskih in zahodnih medijih so se pojavili tudi članki, ki opisujejo kako so se v Rusijo že pričela vračati tudi trupla ruskih vojakov, padlih v bojih v Ukrajini, vendar ruski mediji še naprej ponavljajo trditev, da gre za prostovoljce, ki so bili »na dopustu« in so sledili »zahtevi svojega srca« v obrambi sonarodnjakov. Težava razstavljene opreme v Kijevu pa je predvsem dejstvo, da tako ukrajinske kot ruske sile uporabljajo isto orožje, tako da je samo na podlagi nekaterih različic oprem mogoče sklepati, da je le-ta morda res prišla iz Rusije in ni bila zaplenjena v bojih.

Obtožbe o ruskem »vpadu«, kot ga je opisal ameriški predsednik Barack Obama, in ne »invaziji« (te besede na zadnjih sestankih ni želela uporabiti niti nemška kanclerka Angela Merkel), so težko dokazljive tudi zato, ker je ukrajinska vojska v bojih doslej res izgubila že več sto oklepnikov, med katerimi so bili mnogi zaplenjeni s strani ruskih sil. Hkrati pa težjih besed o ruski politiki zahodni voditelji (razen Kanade) ne želijo izreči tudi zato, ker bi jih ostre obsodbe bolj obvezale k ostremu ravnanju.

Tudi slike ruskega topništva v bližini Krasnodona, ki jih je preko podjetja DigitalGlobe NATO predstavil 28. avgusta letos, so doživele kritiko, češ da niso kredibilne, in to ne samo ruskega obrambnega ministrstva, pač pa tudi s strani nekdanjih obveščevalcev ZDA, združenih v organizaciji VIPS. Digitalna propagandna vojna pa se nadaljuje tudi z druge strani – misija Kanade pri zvezi NATO je v pomoč ruskim vojakom, da ne bi več nikoli »zašli« v Ukrajino (kot se je to nedavno zgodilo desetim ruskim padalcem), v svet poslala sliko Rusije z velikim napisom RUSIJA in drugače obarvano Ukrajino s pripisom, da to NI RUSIJA. Kmalu zatem so se na spletu pojavili zemljevidi Rusije s Krimom in zemljevid z državami, kjer so doslej nezakonito intervenirale ZDA in napisom da to NI ZDA.

Kljub temu ‘zabavnemu’ delu prave in propagandne vojne med Rusijo in zahodom pa imajo napetosti med članicami zveze NATO in Rusijo tudi povsem konkretne posledice. Francija je že zadržala predajo prve od dveh ladij, ki jih izdeluje za Rusijo, po drugi strani pa v Slovaški, Češki in Avstriji po poročanju Deutche Welle narašča odpor zoper tretji krog sankcij Rusiji. Ker mora sankcije podpreti vseh 28 članic EU pa je povsem mogoče, da bo tudi nov krog sankcij zaradi iskanja »najmanjšega skupnega imenovalca« privedel do ukrepov EU, ki za Rusijo, čeprav ji bodo škodovali, ne bodo pretirano tragični, vsekakor pa ne bodo bistveno spremenili stanja na terenu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.