STA, MM

 |  Politika

Juncker izbral tudi Alenko Bratušek

Juncker objavil seznam kandidatov za evropske komisarje, na njem tudi Bratuškova

Ni ovir za našo Alenko!

Ni ovir za našo Alenko!
© Borut Peterlin

Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je včeraj predstavil seznam kandidatov za svojo komisarsko ekipo. Na seznamu je tudi slovenska premierka v odhodu Alenka Bratušek. Katere resorje naj bi prevzeli bodoči komisarji, naj bi bilo znano sredi prihodnjega tedna. V novi številki Mladine pa urednik Grega Repovž piše, da kompetence in izkušnje še zdaleč niso bile edini kriterij izbire. VEČ>>

Juncker je seznam, ki ga je oblikoval po nizu pogovorov s kandidati za komisarje v zadnjih dneh, poslal Svetu EU, ki ga sestavljajo vlade članic. Ta mora zdaj seznam formalno potrditi in dokler tega ne stori, seznam ni dokončen. Juncker bo nato predstavil porazdelitev resorjev in to, kako namerava organizirati delo v komisiji, česar pa ni pričakovati pred sredino naslednjega tedna, so sporočili v Bruslju.

Odhajajoča vlada Bratuškove je na dopisni seji podprla, da Svet EU formalno potrdi Junckerjev seznam kandidatov. Kako je kdo glasoval, ni znano. Je pa minister za kmetijstvo in okolje v odhodu Dejan Židan povedal, da je glasoval proti, ker da Bratuškova ne uživa zaupanja. Zdi se mu tudi neprimerno, da je vlada o tej temi glasovala na dopisni seji. Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud je poudarila, da je Juncker kandidate izbral na podlagi njihovih kompetenc in izkušenj ter ob upoštevanju tega, kako se bodo najbolje vključili v njegovo celotno ekipo.

Po razdelitvi resorjev kandidate čakajo zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta. Evropski parlament naj bi o komisarski ekipi, vključno s predsednikom in visoko zunanjepolitično predstavnico, odločal med 20. in 23. oktobrom, komisija pa naj bi nov mandat začela 1. novembra. Obstajajo različni neuradni organigrami nove komisije. Bratuškovo omenjajo kot možno podpredsednico Evropske komisije, pristojno za digitalno agendo in inovacije, po drugih scenarijih pa naj bi bila pristojna za energetsko unijo.

Preostali člani Junckerjeve ekipe so Litovec Vytenis Andriukaitis, Estonec Andrus Annsip, Španec Miguel Arias Canete, Grk Dimitris Avramopulos, Poljakinja Elzbieta Bienkowska, Romunka Corina Cretu, Latvijec Valdis Dombrovskis, Bolgarka Kristalina Georgieva, Avstrijec Johannes Hahn, Britanec Jonathan Hill, Irec Phil Hogan, Čehinja Vera Jourova, Finec Jyrki Katainen, Švedinja Cecilia Malmström, Hrvat Neven Mimica, Portugalec Carlos Moedas, Francoz Pierre Moscovici, Madžar Tibor Navracsics, Nemec Günther Oettinger, Slovak Maroš Šefčovič, Ciprčan Hristos Stilianides, Belgijka Marianne Thyssen, Nizozemec Frans Timmermans, Maltežanka Karmenu Vella in Danka Margrethe Vestager.

Tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva je na novinarski konferenci v Bruslju potrdila, da Juncker ni zavrnil nobenega od kandidatov, ki so jih predlagale države članice. Na novinarsko vprašanje, ali meni, da bi nasprotovanje Bratuškovi v Sloveniji lahko povzročilo težave v naslednjih korakih oblikovanja komisije, je odvrnila, da je Juncker seznam oblikoval na podlagi pogovorov, ki jih je opravil s kandidati in v katerih je preverjal njihovo "integriteto, neodvisnost, izkušnje in kompetence". Zdaj je na Svetu EU, da seznam potrdi, nakar bo moral vsak kandidat še prek zaslišanja v parlamentu, je dejala.

Kandidatura premierke v odhodu Bratuškove je v zadnjih tednih v Sloveniji sprožila precej polemik. Vlada v odhodu je konec julija v Bruselj sicer poslala seznam treh kandidatov - poleg Bratuškove sta bila na njem še zunanji minister v odhodu Karl Erjavec in evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon, a Juncker je ta teden opravil pogovor le z Bratuškovo. Informacija je tedaj močno razburkala notranjepolitično prizorišče. Bratuškova se je znašla pod plazom očitkov o samokandidaturi, njen primer pa se je znašel tudi pred komisijo za preprečevanje korupcije. To naj bi bil tudi razlog, da je njeni stranki mandatar Miro Cerar zaprl vrata v svojo vlado.

Cerar je po izvolitvi za mandatarja konec avgusta Junckerju sicer sporočil, da sam podpira Erjavca ali Fajonovo, a mu nato dal proste roke, saj mu je prihodnji predsednik komisije zagotovil, da bo komisar iz Slovenije vodil pomemben resor in imel vpliven položaj v komisiji. Bratuškova in Erjavec, ki sta se udeleževala vrha Nata v britanskem Walesu, za komentarje o objavljenem seznamu kandidatov za prihodnje evropske komisarje nista bila dosegljiva. Tanja Fajon pa je v odzivu izrazila željo, da bi se glede komisarske zgodbe v Sloveniji umirile strasti. Nad dejstvom, da sama ni na seznamu, ni razočarana.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.